Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Ομολόγησαν τις αυξήσεις

Η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει τη χασούρα των εφοπλιστών από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο. Με κινητοποιήσεις αντιδρούν ναυτεργάτες και νησιώτες

Δεν έχει τέλος η λίστα που έχει ανοίξει και η κυβέρνηση της ΝΔ με τα υπερπρονόμια και τις υπερπαροχές προς τους εφοπλιστές. Οπως προέκυψε μετά τη συνάντηση που έγινε χτες το πρωί μεταξύ των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, και Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέες αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων και των ναύλων προϊόντων και οχημάτων στα πλοία της ακτοπλοΐας! Επιπλέον, ετοιμάζει το πεδίο και για την παράδοση των 11 μεγάλων λιμανιών της χώρας στους εφοπλιστές και λοιπούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Μάλιστα, η κυβέρνηση προτίθεται να εξασφαλίσει για λογαριασμό των ...«επενδυτών», και με πρόσχημα δήθεν την ανάπτυξη των λιμανιών, δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 3 δισ. ευρώ!

Αυτά δύο βδομάδες μετά την επιβολή σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της αύξησης της έμμεσης φορολογίας, εκτινάσσοντας στα ύψη τα είδη πρώτης ανάγκης, και ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες για τη σφοδρή επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων!

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις αυξήσεις στα εισιτήρια και στα ναύλα των ακτοπλοϊκών πλοίων ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Αλογοσκούφη αφού ανέφερε κοροϊδεύοντας απροκάλυπτα τους νησιώτες και όλους τους εργαζόμενους πως «έχουμε δηλώσει ότι οι αυξήσεις των εισιτηρίων θα είναι μηδενικές φέτος», συνέχισε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους: «Με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα που υπάρχει από το 1994 στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, βλέπουμε μόνο την αύξηση του κόστους των καυσίμων»! Από αυτή την ...«αύξηση του κόστους των καυσίμων», όμως, οι αυξήσεις που προετοιμάζονται, όπως διαρρέουν από το ΥΕΝ, μπορεί να ξεπεράσουν και το 5%!

Νησιώτες - ναυτεργάτες

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, νησιώτες και ναυτεργάτες έχουν αρχίσει ήδη να οργανώνουν τον αγώνα τους δίνοντας την απάντηση που πρέπει στην αντιλαϊκή πολιτική. Με το σύνθημα της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής τα νησιά ήδη βρίσκονται επί ποδός, ξεκινώντας μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Προχτές ήταν η Αλόννησος, στις 20 του Απρίλη παίρνει τη σκυτάλη η Σάμος με πανσαμιακό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Βαθιού. Ενώ για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη έχει προγραμματιστεί ταυτόχρονη παννησιωτική κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, για την οργάνωση και προετοιμασία του αγώνα έγινε σύσκεψη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, όπου εκλέχθηκε και γραμματεία. Επιπλέον, τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» προσανατολίζονται σε κήρυξη απεργίας στις 11 του Μάη σε συντονισμό με τους εργαζόμενους της στεριάς για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες των ναυτεργατών. Παράλληλα, χτες, έστειλαν και επιστολή προς την ΠΝΟ απαιτώντας την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ