Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Ο Γιοσάκης βασικός κρίκος του κυκλώματος;

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το παραδικαστικό κύκλωμα και σύντομα αναμένεται να κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους δικαστικοί λειτουργοί και δικηγόροι. Ο ισχυρότερος κρίκος του παραδικαστικού κυκλώματος, ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, εξετάστηκε χτες από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και σύμφωνα με πληροφορίες στο παραδικαστικό κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις δικηγόροι και δύο δικαστές.

Είναι θέμα χρόνου πλέον η άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον του εγκέφαλου του κυκλώματος Ι. Γιοσάκη. Διώξεις αναμένεται να ασκηθούν επίσης εναντίον των δικαστικών λειτουργών Α. Ηλία και Π. Αθανασόπουλου, καθώς και τριών δικηγόρων, οι οποίοι φέρεται να είχαν σχέσεις με δικαστές και εισαγγελείς και αξιοποιούσαν τις γνωριμίες τους για την έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων, έναντι αδράς αμοιβής.

Ο Ι. Γιοσάκης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, εξετάστηκε χτες ως μάρτυρας αλλά και με την ιδιότητα του ύποπτου για συμμετοχή σε συμμορία. Σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχτηκε ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον δικηγόρο Σ. Κεχαγιόγλου, μέσω του οποίου γνώρισε τους δικηγόρους Εμμανουηλίδη και Νικολακόπουλο. Επίσης επιβεβαίωσε τις γνωριμίες του με τους δικαστικούς λειτουργούς Ν. Αθανασόπουλο και Αντ. Ηλία, ενώ αρνήθηκε ότι είχε σχέσεις με τους δικαστές Ν. Ποταμιάνο, Π. Τσέβη και Γ. Λαμπροπούλου. Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις σχέσεις του με δικαστικούς λειτουργούς, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε τις φιλικές σχέσεις, γιατί θα καταλήξουμε σε αδιανόητες και επικίνδυνες για όλους μας καταστάσεις.

Εναντίον του Ι. Γιοσάκη αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη με τις κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, δωροδοκία και συμμετοχή σε συμμορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ι. Γιοσάκης χτες στον Γ. Σανιδά αναφέρθηκε και στα 6.000 ευρώ που φέρεται να έδωσε στην Αντ. Ηλία, υποστηρίζοντας ότι του τα είχε ζητήσει η ίδια δανεικά, επειδή ήταν άρρωστος ο πατέρας της. Σχετικά με το ποσό των 300.000 ευρώ που διακινήθηκαν στο λογαριασμό του, δικαιολογήθηκε ότι προερχόταν από αγορές αγροτεμαχίων και ακινήτων δικών του και συγγενικών του προσώπων, ενώ ένα μέρος από αυτό το λογαριασμό προερχόταν από κληρονομιά του μητροπολίτη Λήμνου. Επίσης, για τα 200.000 δολάρια που κατήγγειλαν ομογενείς από τις ΗΠΑ ότι καταχράστηκε ο Ι. Γιοσάκης, ο ίδιος ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση ναού στο Σικάγο.

Στο μεταξύ ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε χτες η εισαγγελέας πρωτοδικών Ελ. Σωτηροπούλου σε βάρος του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Η δίωξη βασίστηκε σε πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής διερεύνησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο σχετίζεται με ποσό περίπου 100 εκατ. δρχ. που φέρεται να υπεξαίρεσε ο μητροπολίτης από τη Μονή Οσίου Εφραίμ, στη Νέα Μάκρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ