Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αναφορά» Καραμανλή στον Μπους

Αποσπάσματα της επιστολής του πρωθυπουργού στον Αμερικανό Πρόεδρο, πριν ακόμα από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Τον Πρόεδρο Μπους αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει πρώτα πρώτα για την «ετοιμότητά» του να στηρίξει την πρόταση Νίμιτς ο Κ. Καραμανλής, επιδεικνύοντας συμπεριφορά «καλού παιδιού» απέναντι στα υπερατλαντικά αφεντικά.

Από την επιστολή, που για ευνόητους λόγους δεν έδωσε ολόκληρη στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προκύπτει σαφώς ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θεωρεί μοναδική ευκαιρία την πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και δεσμεύεται να τη στηρίξει «τώρα», αφήνοντας σαφώς να φανεί ότι δεν έχει σοβαρές αντιρρήσεις και άρα ούτε διάθεση για διαπραγματεύσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο εστάλη την περασμένη Παρασκευή, πριν καν ενημερωθούν, έστω λειψά, οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εξασφαλιστεί η «συναίνεσή» τους. Την ίδια μέρα ενημερώθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Παρόμοια επιστολή εστάλη στις αρχές της βδομάδας στον προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, και στον Γερμανό καγκελάριο, Γκ. Σρέντερ.

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ των «Νέων», στην επιστολή αναφέρεται πως η ονομασία που προτείνει ο Νίμιτς (Republika Makedonijia - Skopie) αποτελεί έναν καλό συμβιβασμό («good compromise»), τον οποίο αποδέχεται η Ελλάδα και μάλιστα ότι γι' αυτό «θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμπαράστασή σας», ώστε η πρόταση Νίμιτς να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια! Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε μεν, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, με αποτέλεσμα τα ερωτήματα να αιωρούνται...

Το απόσπασμα της επιστολής που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση έχει ως εξής:

«Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο μέρη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, κ. Mathew Nimetz, έχει υποβάλει μία πρόταση, με τη μορφή ενός συνολικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την τελική διευθέτηση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος.

Συγκεκριμένα, το όνομα που προτείνεται από τον ειδικό εκπρόσωπο είναι "Republika Makedonija-Skopje", αμετάφραστο. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης και τα κράτη, να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση. Το συνταγματικό όνομα "Republika Makedonija" θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001. Αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχτούμε σαν βάση για μια λύση. Για δεκαπέντε χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα. Γι' αυτό, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σ' αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ολοκλήρωση στις ευρω-ατλαντικές δομές. Αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ