Η Νομαρχία απαγορεύει τις πωλήσεις και η κυβέρνηση «απαγόρευσε» τις αποζημιώσεις
Με τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της παραγωγής τους ζουν καθημερινά οι μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας - αποτελεί και την κύρια μυδοπαραγωγό περιοχή της χώρας - αν δεν αρθεί άμεσα η απαγορευτική διάταξη που εξέδωσε από το Γενάρη η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την αλίευση και διάθεση μυδιών στην αγορά, με αφορμή την αυξημένη παρουσία βιοτοξινών που παρουσιάστηκε σε δείγματα.
Οι μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας ζητούν άρση της απαγόρευσης, αφού, όπως αναφέρουν, οι περιεκτικότητες βιοτοξινών έχουν πέσει πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, διότι αν δε μαζέψουν τα μύδια από τις μονάδες μέχρι τέλος Ιούνη, πέραν της ολικής οικονομικής καταστροφής που θα υποστούν οι ίδιοι, υπάρχει κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής, εφόσον τα μύδια θα αρχίσουν να πέφτουν νεκρά στο βυθό της θάλασσας.
Σε σύσκεψη μυδοκαλλιεργητών στη Χαλάστρα, που έγινε με πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ και στην οποία παραβρέθηκε ο βουλευτής ΑγγελοςΤζέκης, οι παραγωγοί κατήγγειλαν τον εμπαιγμό σε βάρος τους από την κυβέρνηση. Οπως είπαν, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, προεκλογικά δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει ολική αποζημίωση της παραγωγής τους, ενώ σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες μιλούν για πιθανή μερική αποζημίωση.
«Από πέρσι έχουμε να πάρουμε χρήματα στα χέρια. Αφού η μια απαγόρευση για την ύπαρξη βιοτοξινών ακολούθαγε την άλλη. Μιλάμε για 300 οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από τη μυδοκαλλιέργεια και άλλους περίπου 300 εργάτες που απασχολούνται στον καθαρισμό των μυδιών», ανέφερε ο πρόεδρος του Συναιτερισμού Χαλάστρας Γιώργος Λιόλιος.
Η συνολική παραγωγή στο νομό υπολογίζεται σε 20.000 τόνους, από τους οποίους οι 18.000 παράγονται στη Χαλάστρα. Οι παραγωγοί ζητάνε αποζημίωση 120 δρχ. στο κιλό συν την κάλυψη μέρους των καλλιεργητικών εξόδων που έχουν δαπανήσει όλη τη χρονιά. Δηλώνουν καταχρεωμένοι και πολλοί αναφέρουν πως αναγκάστηκαν ακόμη και τα παιδιά τους να σταματήσουν από τα φροντιστήρια, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης παραδέχεται ότι τουλάχιστον το 40% της παραγωγής έχει καταστραφεί. Δηλώνει όμως πως η άρση της απαγόρευσης αποκλείεται να γίνει πριν το τέλος της επόμενης βδομάδας, παρά το γεγονός ότι ήδη τα δείγματα που εξετάζονται βγαίνουν αρνητικά.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε, στη σύσκεψη με τους παραγωγούς, πως θα προωθήσει το πρόβλημα στη Βουλή, κάλεσε όμως τους μυδοκαλλιεργητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από συντονισμένο αγώνα με όλους τους φορείς της περιοχής να απαιτήσουν λήψη μέτρων και καταβολή αποζημιώσεων. Προειδοποίησε πως πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της κάθε άλλο παρά θέλει να στηρίξει το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς (αλιείς, κτηνοτρόφους, γεωργούς). Αντίθετα, την οδηγεί σε συρρίκνωση.