Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων μετά τις νέες αυξήσεις που θα ανακοινωθούν αύριο, τινάζοντας την τιμή της σούπερ πάνω από τις 300 δρχ. το λίτρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια νέες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων για πέμπτη συνεχόμενη βδομάδα. Οι αυξήσεις αυτές με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι αργά χτες βράδυ θα κυμαίνονται στις 13 - 15 δρχ. το λίτρο για τις βενζίνες -σούπερ και αμόλυβδη - και γύρω στις 5 δρχ. το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Ετσι, συνολικά τις τελευταίες πέντε βδομάδες οι τιμές των βενζινών θα έχουν αυξηθεί κατά 33 - 35 δρχ. το λίτρο περίπου, ενώ από τον περσινό Μάη μέχρι τώρα οι τιμές των βενζινών έχουν αυξηθεί - και με τις αυριανές ανατιμήσεις - κατά 60 - 65 δρχ. το λίτρο.

Στη διεθνή αγορά όπου διαμορφώνεται η τιμή του αργού πετρελαίου (μπρεντ) χτες η τιμή του έκλεισε στα 28,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται και η ισοτιμία του δολαρίου, παράμετρος που, επίσης, επιβαρύνει τη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων. Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών μελών του ΟΠΕΚ στις 21 του Ιούνη, όπου θα τεθεί το θέμα της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της διεθνούς τιμής.

Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων προβληματίζουν έντονα και την κυβέρνηση καθώς επιβαρύνουν τον πληθωρισμό, και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται συναντήσεις σε επίπεδο αρμοδίων υπουργών με αντικείμενο τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων και των συνεπειών από αυτές. Σύμφωνα, δε, με ανεπίσημες πληροφορίες, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών διαμήνυσαν ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την απροθυμία τους να συμβάλουν στη συγκράτηση των αυξήσεων απορροφώντας ένα μέρος από αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ