Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Εντός, εκτός και επί τα αυτά...

Eurokinissi

Αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση για την πρόταση Νίμιτς σχετικά με τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ και ακολουθώντας με συνέπεια την πολιτική στάση που κράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην συγκεκριμένη υπόθεση το ΠΑΣΟΚ, όταν παρέδιδε την «τακτοποίηση» του θέματος στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στην ονομασία της ΠΓΔΜ πρέπει να υπάρξει «λύση με αξιοπρέπεια»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και βέβαια αυτό απαιτεί την εποικοδομητική στάση ιδιαίτερα από την πλευρά της ΠΓΔΜ» και σημείωσε ότι «την ευθύνη των χειρισμών έχει η κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι «δεν αξιολογεί την πρόταση», αφού όπως υποστήριξε: «Δεν θέλω να προλάβω τον κ. Μολυβιάτη, είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης».

Ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του προχώρησε σε ιστορική αναδρομή του θέματος, επιχειρώντας να αποκρύψει την εθνιστική στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ την περιόδο '92 - '93 και συγχρόνως να ...«αγιοποιήσει» την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι το 2004.

«Η περίοδος '90 -'93 ήταν αφετηρία πολύ κακών χειρισμών από την πλευρά της τότε κυβέρνησης, η οποία αντιμετώπισε το θέμα των σχέσεών μας με την ΠΓΔΜ και του ονόματος της χώρας με διπλή γλώσσα και δύο διαφορετικές πολιτικές», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Βέβαια ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, ενώ ο τότε προέδρος του Αν. Παπανδρέου, δήλωνε ότι αν υπάρξει αναγνώριση των «Σκοπίών από την διεθνή κοινότητα» τότε πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, αναγάγωντας την ονομασία «Μακεδονία» σε αποκλειστικό πρόβλημα.

Συνεχίζοντας την αναδρομή του, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ, που παρέλαβε το 1993 με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου αυτήν την κατάσταση, έκανε συστηματικές προσπάθειες να ανατρέψει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα». Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο ίδιος «κατάφερε να φτάσει στη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία, που ακόμα ισχύει και είναι μια σημαντική συμφωνία, που άλλαξε τη σημαία της χώρας αυτής, έβαλε το προοίμιο στο σύνταγμά τους και έθεσε στη χώρα αυτή την αναγκαιότητα να έχει ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα».

Η «ενδιάμεση συμφωνία» με τα Σκόπια, που έγινε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ήταν κάτω από τις εντολές και τις ...οδηγίες των ΗΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Κάτι που ουσιαστικά ομολόγησε και χτες ο Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι μέσα από την «ενδιάμεση συμφωνία» είχαμε «την ευκαιρία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα σχέσεων με τη γείτονα χώρα, μια σελίδα που έθετε ένα νέο πλαίσιο με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε και τον σημαντικό ρόλο, όπως τον χαρακτήρισε «που διαδραμάτισε η Ελλάδα σε δύο κρίσεις που αντιμετώπισε η ΠΓΔΜ, τη μία με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και τη δεύτερη με τον ουσιαστικά εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό της που κατέληξε στη συμφωνία της Οχρίδας». Χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι πριν απ' αυτά το ΠΑΣΟΚ χαιρέτησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που «γέννησε» το θέμα της ΠΓΔΜ και συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, που δημιούργησε θέμα συνόρων στην περιοχή...

Οπως μάλιστα υποστήριξε, ο ίδιος εκείνο το διάστημα, η Ελλάδα δέχθηκε «πιέσεις από διεθνείς παράγοντες για επίλυση του ζητήματος και αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα», αλλά όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε γιατί ήθελε να «ενισχύσει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο της χώρας».

Από δυσμενέστερη αφετηρία

Ο Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, ανέφερε ότι «φτάσαμε σε δυσμενέστερη αφετηρία από πλευράς διαπραγμάτευσης, όχι μόνο λόγω της αναγνώρισης εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και λόγω των ευρύτερων κινήσεων και έλλειψης πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα», σημειώνοντας ότι το «κύρος της χώρας έχει τρωθεί και λόγω των λαθών που έχει κάνει η κυβέρνηση στην ΕΕ, σε θέματα όπως η οικονομική πολιτική, και λόγω της έλλειψης πρωτοβουλίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.

Δηλώσεις για το θέμα έκαναν και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η πρόταση του κ. Νίμιτς για το όνομα της FYROM είναι μια κακή βάση διαπραγμάτευσης», αλλά σημείωσε ότι «είναι όμως μια αναγκαστική βάση διαπραγμάτευσης». Ο Ακ. Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί τις εξελίξεις» και μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «οδήγησαν τη χώρα σε εθνική οπισθοχώρηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια «ξηλώματος» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας(2008-11-19 00:00:00.0)
Εγείρουν νέα μειονοτικά ζητήματα(2008-08-13 00:00:00.0)
Ηρθε, εμφανίστηκε, αναχώρησε ο Νίμιτς(2008-04-19 00:00:00.0)
Το «Χρονικό»(2008-02-24 00:00:00.0)
Οδηγίες και ιδέες από Μ. Νίμιτς(2007-11-02 00:00:00.0)
... Κουβέντα να γίνεται(2007-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ