Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μπορεί να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα

Εκδήλωση στη Φυσικομαθηματική με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Φυσικομαθηματική της Αθήνας
Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Φυσικομαθηματική της Αθήνας
Ενα αποφασιστικό βήμα για τη διαμόρφωση μαζικού, διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος που θα αντιπαλεύει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό μπορεί να γίνει και στις φοιτητικές εκλογές, στις 13 Απρίλη, με πιο ισχυρή Πανσπουδαστική.

Αυτό ήταν το μήνυμα - κάλεσμα που απηύθυνε στους φοιτητές ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας σε εκδήλωση των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη σχολή. Ο Δ. Αρβανιτάκης κάλεσε «να γίνει ένα βήμα, πραγματικά να διαμορφωθεί ένα φοιτητικό κίνημα, να ξεπεράσει αυτή τη φάση κρίσης. Αυτή είναι η αξία των φοιτητικών εκλογών. Πολλά κρίνονται για το τι κίνημα θα έχουμε στην πορεία, τι μπορεί να καταφέρει αν θα έχει ενισχυθεί σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε η Πανσπουδαστική». Στην ομιλία του, έδωσε το στίγμα του χαρακτήρα του φοιτητικού κινήματος που έχουμε ανάγκη σήμερα, συνδέοντάς το με τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές.

Οπως τόνισε, χρειάζεται φοιτητικό κίνημα μαζικό, που θα παλεύει για τα προβλήματα των φοιτητών, για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, που θα βάζει φρένο στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Που θα είναι πολιτικοποιημένο και ταυτόχρονα προσανατολισμένο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Φοιτητικό κίνημα που ως τμήμα του λαϊκού κινήματος θα παλεύει μαζί με τους εργάτες για μόνιμη, σταθερή και με δικαιώματα δουλιά, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, που και αυτοί είναι θύματα των πολυεθνικών. Που θα παλεύει για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες ενάντια στους αντιλαϊκούς και αντιδραστικούς νόμους, είτε αφορούν το άσυλο και τις αυθαιρεσίες στις σχολές είτε αφορούν την κοινωνία. Που θα συγκροτείται και θα οργανώνεται σε ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, όπου μαζικά θα συμμετέχουν οι φοιτητές και όχι μια φορά το χρόνο που ψηφίζουν. Σε τελική ανάλυση, φοιτητικό κίνημα με προοπτική, που θα αποτελέσει αύριο κίνημα των νέων επιστημόνων, για «πάλη μέσα σε ένα ενιαίο ρεύμα, συμμαχικό, ενωτικό, λαϊκό, κίνημα που σήμερα θα μπλοκάρει, αύριο θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική».


«Μέσα από τον αγώνα θα αλλάζουν οι συσχετισμοί στο φοιτητικό κίνημα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής και η εδραίωση των νέων μορφών πάλης, των επιτροπών αγώνα και του συντονιστικού των σχολών. Πρόσθεσε ότι το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να συμπορευτεί με ένα τμήμα πανεπιστημιακών που δεν ανέχεται αυτήν την κατάσταση, να φτιαχτεί ένας πόλος αντίστασης, να ορθώσει ανάστημα, γιατί έτσι μπορεί να έχει και κατακτήσεις, να μπλοκάρει και να δυσκολεύει να περάσουν ορισμένα μέτρα.

Οπως υπογράμμισε ο Δ. Αρβανιτάκης, «στις σημερινές συνθήκες που το ίδιο το φοιτητικό κίνημα είναι σε μια φάση κρίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει αν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους». Σε σχέση με τις παρατάξεις που δρουν μέσα στο φοιτητικό κίνημα επισήμανε ότι «η κυβερνητική παράταξη, η ΔΑΠ, θέλει ένα κίνημα το οποίο θα είναι διαλυμένο για να μπορεί να περνάει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που έχει το κόμμα που υποστηρίζει... Το ίδιο ζήτημα υπάρχει και με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ. Οχι μόνο έχει ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το φοιτητικό κίνημα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ίδια γραμμή πλεύσης. Αρα πρέπει να στηριχτεί κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα και να πάρει μαζικό χαρακτήρα, να παλεύει για τα προβλήματα των φοιτητών και ενάντια στους φορείς που έχουν αυτήν την πολιτική που θίγει τους φοιτητές». «Το καινούριο ορισμένοι δεν το θέλουν», τόνισε αναφερόμενος στην παράταξη των ΕΑΑΚ, που αντιπαλεύουν τις νέες μορφές πάλης των φοιτητών, δηλαδή τις επιτροπές αγώνα και το συντονιστικό, ενώ στις εργατικές συγκεντρώσεις, που βάζουν και ζητήματα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, κάνουν ξεχωριστές μικροσυγκεντρώσεις προσπαθώντας να διασπάσουν τον ίδιο τον αγώνα.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους φοιτητές, με αφορμή ερωτήσεις που τέθηκαν και αφορούσαν τη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του κινήματος και τις αντιλήψεις που καλλιεργούνται και διαστρεβλώνουν την ουσία των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ