Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΥΛΗ - ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Με έγκριση του υπουργείου Παιδείας η ακαδημαϊκή απάτη υπέρ της ΔΑΠ
  • Και η ΠΑΣΠ, μοίρασε «πιστοποιητικά παρακολούθησης»!
  • Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ο Ορ. Κολοζώφ ενώ δείχνει στη Βουλή την αφίσα της ΔΑΠ που διαφήμιζε την παροχή πιστοποιητικών κατάρτισης στο ΤΕΙ
Ο Ορ. Κολοζώφ ενώ δείχνει στη Βουλή την αφίσα της ΔΑΠ που διαφήμιζε την παροχή πιστοποιητικών κατάρτισης στο ΤΕΙ
Με το προκλητικό επιχείρημα ότι η χορήγηση επίσημων ακαδημαϊκών πιστοποιητικών από το ΤΕΙ Αθήνας για την παρακολούθηση εκδηλώσεων της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ, γίνεται στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών (!), ο αρμόδιος υφυπουργός δικαιολόγησε χτες πλήρως αυτήν την επιχείρηση εκμαυλισμού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το θέμα, που έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, αφορά στη διοργάνωση στις αρχές Μάρτη εκδήλωσης της ΔΑΠ, με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα», για την οποία η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας παραχώρησε σε σπουδαστές που την παρακολούθησαν επίσημα πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον ίδιο τον πρόεδρο του ιδρύματος!

Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος υπεραμύνθηκε της απαράδεκτης αυτής ενέργειας, λέγοντας ότι στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Αθήνας από συλλόγους και παρατάξεις και «οι σπουδαστές που παρακολουθούν αυτές τις επιστημονικές ημερίδες (!) ζητούν και λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης».

Αποκάλυψε δε ότι παρόμοια τακτική εκμαυλισμού ακολουθεί και η άλλη παράταξη του δικομματισμού, αφού, σύμφωνα με τον υφυπουργό, στις 30 Μάρτη η ΠΑΣΠ διοργάνωσε «επιστημονική ημερίδα» και χορηγήθηκε και για αυτήν βεβαίωση παρακολούθησης.

Επιδεικνύοντας την αφίσα της εκδήλωσης, όπου αναγραφόταν εμφανώς ότι θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι μένει έκπληκτος για την κάλυψη που δίνει ο υφυπουργός σε τέτοια φαινόμενα, που αγγίζουν τα όρια της απάτης στον ακαδημαϊκό χώρο και εντείνονται κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών με κυβερνητική κατεύθυνση.

Ζητώντας να τεθεί τέλος σε τέτοιου είδους εκμαυλιστικές πρακτικές σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να χορηγεί το ΤΕΙ, με την υπογραφή του προέδρου του, πιστοποιητικό παρακολούθησης εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης παράταξης. Για την αναφορά του υφυπουργού ότι και η ΠΑΣΠ έπραξε κάτι ανάλογο, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για να σταματήσει ο εκμαυλισμός στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που υπάρχουν φαινόμενα φοιτητικές παρατάξεις να πιέζουν ακόμα και για να έχουν αυτές τη δυνατότητα να μοιράζουν τα συγγράμματα (!) ή να έχουν τις ερωτήσεις για θέματα των εξετάσεων (!).

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι αν μια φοιτητική παράταξη μέσα στο πανεπιστήμιο οργανώνει κάτι, όπως έχει δικαίωμα, αλλά η πιστοποίηση παρακολούθησης, που έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα και δεν μπορεί να γίνεται εάν δεν είναι καθαρό από τους οργανωτές ότι η εκδήλωση έχει να κάνει με το πανεπιστήμιο.

Με πλήρη διαστροφή της θέσης του Ορ. Κολοζώφ, επανήλθε στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Παιδείας, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ερώτηση κατατέθηκε, επειδή ο βουλευτής ενοχλείται «από τις εκδηλώσεις που γίνονται στα ιδρύματα» στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Οπως είναι φυσικό, ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ορ. Κολοζώφ, ο οποίος κάλεσε τον Σ. Ταλιαδούρο να αφήσει τα κομματικά παιχνίδια και να απαντήσει πάνω στην ακαδημαϊκή απάτη που γίνεται κατά παράβαση κάθε ακαδημαϊκής ηθικής.

Αμετανόητος ο υφυπουργός, συνέχισε να αναφέρει ότι δεν αντιλαμβάνεται «γιατί είναι πρόβλημα το να παίρνει κάποιος μια βεβαίωση ότι παρακολούθησε μια εκδήλωση», θέση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και του προεδρεύοντος της συνεδρίασης Ι. Τραγάκη, ο οποίος τον κάλεσε να ξαναδεί το θέμα με τη χορήγηση βεβαιώσεων γιατί δημιουργείται πρόβλημα. Μετά και αυτήν την παρέμβαση ο Σ. Ταλιαδούρος ψέλλισε στο τέλος της ομιλίας του ότι «αν αυτό ενοχλεί, μπορούμε να το δούμε να μη δίνονται βεβαιώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ