Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο,τι συμφέρει τους αστούς, σε βλάπτει

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Εκπαίδευση - Συντάξεις: 6-4, η αναλογία στα εξάστηλα.

Η αναλογία αντανακλά δύο κεντρικά μέτωπα της επίθεσης, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρουσίασης.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου εξελίσσεται μια τρομώδης επίθεση σε βάρος στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της μόρφωσης.

Και στο χώρο των συντάξεων, όπου επίσης εξελίσσεται μια απάνθρωπη επιχείρηση κερδοφορίας σε βάρος της εργατικής δύναμης, ακόμα κι όταν αυτή φτάνει στο στάδιο, όπου πρέπει επιτέλους να αναπαυτεί μετά από χρόνια και χρόνια εξαντλητικής εκμετάλλευσης.

Και στα δύο μέτωπα, η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει με ακρίβεια πορείας σε ναρκοπέδιο πάνω στις βάσεις της προκατόχου της, του ΠΑΣΟΚ. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα. Είναι στρατηγικής σημασίας η συναπόφαση κεφαλαίου και πολιτικών εκπροσώπων του για όσα συμβαίνουν στο πεδίο της αποτελεσματικότερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης από τη μικρότερη δυνατή ηλικία ως τα βαθιά γηρατειά.

Κι επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, κι επειδή όσοι στοιχειωδώς δημοσιογραφούν στο αντικείμενο γνωρίζουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από κάθε πολιτική απόφαση, είναι τεράστια η ευθύνη όσων με μπούρδες περί «ιστορικής απόφασης» συμβάλλουν στην αμορφωσιά των παιδιών.

Οτι θα 'ρθουν αύριο, οι ίδιοι, να διαμαρτύρονται για τους «αμόρφωτους» που θα ξηλώνουν πεζοδρόμια, ε, ό,τι σπέρνουν θα θερίσουν. Ευλογημένη θα 'ναι εκείνη η ώρα.

Το αυτό ισχύει και για τους σκερβελέδες, που γράφουν περί του δικαιώματος στη δουλιά ως το θάνατο. Βρίσκουν και λαθροβιώνουν σήμερα. Μόνο που η ταξική πάλη έχει τους δικούς της κανόνες και διέπεται επίσης από σιδερένιους νόμους στην εξέλιξή της.

Τα παραμύθια τους περί κοινών στόχων (ανταγωνιστικότητας και βάλε) είναι πολύ χοντρά για να τα καταπιείς. Ο,τι συμφέρει τους αστούς, βλάπτει τον εργάτη.

Είναι η ώρα, που, όπως παλεύεις για να μη λείψει το γάλα από το σπλάχνο σου, οφείλεις να παλέψεις και για να μορφωθεί. Είναι η ώρα, που εσύ πρέπει να πετάξεις στον Καιάδα αυτούς που σου λένε ότι «πας μη ανταγωνιστικός άχρηστος». Αχρηστοι είναι μόνον οι καπιταλιστές, το σύστημά τους, οι λακέδες τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ