Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Ετοιμάζονται να φτιάξουν τρίχρονο πτυχίο!

Η διάσπαση των ανώτατων σπουδών σε κύκλους, που οδηγεί αυτόματα στην υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και τον εξοβελισμό της επιστημονικής ειδίκευσης από τα πτυχία, εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας. Μάλιστα, ακόμα και σε πενταετούς φοίτησης σχολές (όπου η ειδίκευση υφίσταται ακόμα στις προπτυχιακές σπουδές) γίνονται τροποποιήσεις στα προγράμματα σπουδών, τέτοιες που να ετοιμάζουν το έδαφος για το προοπτικό σπάσιμο των σπουδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη και το πρόγραμμα σπουδών του συγκροτείται από τρεις διαφορετικούς κύκλους!

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, ο πρώτος κύκλος σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι σπουδές τριών χρόνων παραπέμπουν στο αγγλοσαξονικό μοντέλο και στα πτυχία τύπου bachelor, αλλά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα σε τρία χρόνια δεν είναι δυνατό να αποκτήσει κάποιος όλη την απαιτούμενη επιστημονική γνώση και την επιστημονική ειδίκευση που χρειάζεται, ώστε να βγει ολοκληρωμένος επιστήμονας ικανός να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην παραγωγή και την κοινωνική πράξη. Η γενίκευση των bachelors σημαίνει παραγωγή αποφοίτων ανειδίκευτων, μισομορφωμένων, με μειωμένες απαιτήσεις και δικαιώματα στην εργασία.

Αν και επίσημα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του χρόνου προπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας, το Τμήμα Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων της Κοζάνης, έσπευσε να ετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δομεί το πρόγραμμα σπουδών του σε κύκλους ως εξής: Ο πρώτος κύκλος διαρκεί τρία χρόνια, ο δεύτερος ένα χρόνο κι ο τρίτος άλλο ένα χρόνο. Ο δεύτερος κι ο τρίτος είναι κύκλοι ειδίκευσης κι εξειδίκευσης αντίστοιχα, ενώ ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τα βασικά υποχρεωτικά μαθήματα και ολοκληρώνεται με εκπόνηση Σπουδαστικής Εργασίας.

Γίνεται έτσι φανερό πως το Τμήμα είναι έτοιμο να δημιουργήσει αύριο ένα τρίχρονο πτυχίο χωρίς επιστημονική ειδίκευση και να εντάξει τους κύκλους ειδίκευσης στα μεταπτυχιακά. Μάλιστα, όταν την προηγούμενη βδομάδα ο σύλλογος φοιτητών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Τμήματος και διαμαρτυρήθηκε για τον κατακερματισμό των σπουδών, ο πρόεδρος απάντησε ξεκάθαρα ότι το Τμήμα πρωτοπορεί κι εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της Μπολόνια ακόμα και χωρίς να του ζητηθεί! Φαίνεται ότι η διοίκηση του Τμήματος και του Ιδρύματος, προσβλέπει και σε ένα... «καλό βαθμό» στην επικείμενη αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λόγω της «εξαιρετικής επιμέλειας» που δείχνει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ