Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΠΑ
«Ντίλερ» μεταλλαγμένων προϊόντων

«Διαφημιστική» ημερίδα για τη βιοτεχνολογία διοργάνωσε χτες στην Αθήνα η αμερικανική πρεσβεία

Να «λουστράρουν» τον μεταλλαγμένο τροφο-τρόμο, που επιδιώκουν να επιβάλουν οι πολυεθνικές των ΗΠΑ, επιχείρησαν χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, και μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, σε ημερίδα που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.

Η χτεσινή ημερίδα, με τίτλο «Το μέλλον της αγροτικής βιοτεχνολογίας», αποτελεί μέρος της εκστρατείας που έχουν εξαπολύσει τα πολυεθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ προκειμένου να «μεταλλάξουν» την κοινή γνώμη της χώρας μας, που τάσσεται κατά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε καθαρά και από το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος αφού πρώτα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα δεν είναι ασφαλή, στη συνέχεια «λάνσαρε» τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στο πρόβλημα του υποσιτισμού και στην καταπολέμηση των ασθενειών με τη χρησιμοποίησή τους στον τομέα των φαρμάκων.

Στον ίδιο άξονα κινήθηκαν και οι ομιλίες των ξένων, αλλά και κάποιων Ελλήνων επιστημόνων, που ακολούθησαν στο βήμα, οι οποίοι, από τη μια, υποστήριζαν ότι δεν παύουν να είναι μηδενικοί οι κίνδυνοι και ότι ακόμα δεν υπάρχει σίγουρη άποψη για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, και από την άλλη, επιχειρούσαν να πείσουν, με τα λεγόμενά τους και κάποια μονομερή παραδείγματα, πως τα προϊόντα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι κάνουν κακό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Από τους Ελληνες επιστήμονες ο πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπ. Τσάκας, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα αλλοίωσης της βιοποικιλότητας» και υποστήριξε ότι «τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα θα βοηθήσουν», θέτοντας το ερώτημα: «Εχουμε δικαίωμα να τα σταματήσουμε;». Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Γ.Σακελλάρης, ενώ από τη μια είπε ότι «υπάρχει ρίσκο στη βιοτεχνολογία», από την άλλη υποστήριξε ότι «το λιγότερο σωστό είναι να πολεμά κανείς τη βιοτεχνολογία». Επίσης, ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ν.Πανόπουλος, παρουσίασε τη βιοτεχνολογία ως το «φάρμακο» για την ενίσχυση του μηχανισμού αυτοάμυνας των φυτών...

Η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Χρ. Παπανικολάου, που... τίμησε με την παρουσία της την ημερίδα του Ν. Μπερνς, είπε ανάμεσα σ' άλλα: «Πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ' ενός και οι διαθέσεις της κοινωνίας αφ' ετέρου ευρύτεροι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το εμπόριο και την οικονομία και επηρεάζουν. Από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουμε πιθανά ωφελήματα και πιθανούς κινδύνους. Πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα, αλλά να μην είναι μονομερής».

Πάντως, αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του καθηγητή Τσάκα, η βιοτεχνολογία θα έχει σίγουρα οφέλη τόσο για τις πολυεθνικές όσο και... για τους καταναλωτές. Γιατί, όπως είπε, «έχουν βρει ότι η λιποπεριεκτικότητα του αγελαδινού γάλακτος οφείλεται σε κάποιους συγκεκριμένους γόνους που υπάρχουν στους μαστούς της αγελάδας. Αν, εφαρμόζοντας τη βιοτεχνολογία, αφαιρέσεις αυτούς τους γόνους, τότε θα έχεις απευθείας άπαχο γάλα». Ετσι, θα προσθέταμε εμείς, και οι πολυεθνικές θα γλιτώσουν από τα έξοδα για να βγάζουν γάλα λάιτ και οι καταναλωτές θα είναι... ικανοποιημένοι, αφού θα μπορούν να πίνουν φυσικό γάλα λάιτ, από μεταλλαγμένες αγελάδες!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ