Εύσημα από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Προτρέπει σε ετοιμότητα, ώστε να εμπλουτιστούν με νέα (παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό κλπ) αν κριθεί αναγκαίο, για τη μείωση των ελλειμμάτων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--
Τα εύσημα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, απέσπασε η κυβέρνηση για την πρώτη δέσμη φοροεισπρακτικών μέτρων που είχαν αποφασίσει από κοινού. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των μέτρων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα χαρακτηρίζει «άκρως απαραίτητα» για τον περιορισμό του ελλείμματος της χώρας, ενώ συνιστά - αν κριθεί αναγκαίο - τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων (με παραπέρα ανατροπές στο Ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό κλπ) προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος για τη μείωση των ελλειμμάτων (κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2006) και του δημόσιου χρέους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εύσημα και οι συστάσεις της Κομισιόν για νέα μέτρα, θα περιλαμβάνονται στην εισήγησή της προς το ΕΚΟΦΙΝ (θα συνέλθει στις 10 και 11 Απρίλη) προκειμένου να συζητήσει για την έγκριση του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) της Ελλάδας, όπως αυτό εμπλουτίστηκε με τα πρόσφατα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης. Η εισήγηση της Κομισιόν, θα διαμορφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, που θα συνέλθει για να εξετάσει το «βελτιωμένο» ΕΠΣΑ, το οποίο υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στις 21/3/2005, όπου κυβέρνηση και Επιτροπή συναποφάσισαν τα συγκεκριμένα μέτρα. Η εισήγηση της Κομισιόν θα είναι θετική για τα φοροεισπρακτικά μέτρα, ενώ θα συνοδεύεται και με τις σχετικές... «συστάσεις».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, που ουσιαστικά αναιρούν όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κοινωνική πολιτική, είναι απολύτως απαραίτητα, ώστε να μειωθεί φέτος το έλλειμμα στο 4,4% και το 2006, κάτω από το 3%. Μέτρα που όπως θα σημειώνει η Κομισιόν, ναι μεν κρίνονται ικανοποιητικά για την επίτευξη του «στόχου», αλλά δεν την καθιστούν απολύτως βέβαιη γι' αυτό και θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει - αν κριθεί αναγκαίο - σε νέα μέτρα.
Χωρίς να αμφισβητεί τις προθέσεις της κυβέρνησης - όπως αυτές διατυπώθηκαν με το πρώτο πακέτο μέτρων - η Κομισιόν με την έκθεσή της συνιστά πως αν ληφθούν και νέα μέτρα, αυτά θα πρέπει να επιδιώκουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων με την παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις, εξανεμίζοντας και την παραμικρή ελπίδα για κοινωνική πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει ρητές δεσμεύσεις απόλυτης υπακοής. Και επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αξιώσεις για νέες ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις, η Κομισιόν θεωρεί πως θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά για την «επίτευξη του στόχου» μείωσης των ελλειμμάτων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και παρεμβάσεις στις δαπάνες στην Υγεία και στους μισθούς του Δημοσίου. Βάση των υπολογισμών της Κομισιόν, είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2005 και 3,1% το 2006.
Συγκεκριμένα η ΕΕ, απαιτεί από την κυβέρνηση τα εξής: