Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα

Στα μεγάλα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Ο Μιχάλης Σουγιουλ(τζόγλου) γεννήθηκε στις 4 Νοέμβρη του 1906 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, έξι μήνες πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτοδίδακτος στο πιάνο, θα αποκτήσει πολύ σύντομα αξιοζήλευτη ικανότητα, την οποία μάλιστα παρουσίασε δημόσια, προκαλώντας ...τη φρίκη της οικογένειάς του στο κέντρο «Αίγλη» στην Τρίπολη, όπου παραθέριζαν το 1925. Η απόφασή του να γίνει μουσικός γίνεται αμετάκλητη, θα φύγει για ένα διάστημα στη Γαλλία, για να επιστρέψει, χωρίς χρήματα, στην Ελλάδα και να αρχίσει να εργάζεται ως πιανίστας σε διάφορα κέντρα της εποχής. Το 1931, παίζοντας μπαντονεόν (ίσως ο μόνος στην Ελλάδα), μπαίνει στην ορχήστρα του διάσημου Αργεντινού συνθέτη Εντουάρντο Μπιάνκο που περιόδευε στη χώρα μας. Ο Σουγιούλ αρνήθηκε την πρόταση του Μπιάνκο να τον συνοδεύσει στην ευρωπαϊκή περιοδεία του, έμεινε στην Αθήνα και άρχισε, παράλληλα, να γράφει τραγούδια, με πρώτη επιτυχία το «Κάτι με τραβά κοντά σου» που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο το 1935, ενώ ως Σ. Μίχας και Σ. Μιχαλόπουλος υπέγραψε τραγούδια που ερμήνευσαν οι Στελλάκης Περπινιάδης και Ρίτα Αμπατζή.

Η «Ζεχρά» θα γίνει «Παιδιά της Ελλάδος» στη διάρκεια του Πολέμου του '40, όπου ο Σουγιούλ επιστρατευμένος θα υπαγορεύσει από τηλεφώνου στην Σοφία Βέμπο το «Μας χωρίζει ο πόλεμος».

Το ημερολόγιο έδειχνε 1948, όταν ηχογραφείται με τη φωνή της Δανάης το εκπληκτικό «Ας ερχόσουν για λίγο», ενώ το «Τραμ το τελευταίο», την ίδια χρονιά, θα ανοίξει το δρόμο στα «αρχοντορεμπέτικα», τα οποία δεν είναι απλώς κάποια τραγούδια, αλλά, ταυτόχρονα, μια χαρακτηριστική μουσική έκφραση των κοινωνικών αντιφάσεων του τέλους του Εμφυλίου Πολέμου.

Η δεκαετία του '50 βρήκε τον Μιχάλη Σουγιούλ καταξιωμένο δημιουργό του μουσικού θεάτρου, το καλοκαίρι του 1951 υπογράφει το «Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα» και το 1952 το «Μια ζωή την έχουμε».

Ο Μιχάλης Σουγιούλ «έφυγε» στις 16 Οκτώβρη 1958, χωρίς να προλάβει να χαρεί το γεγονός ότι ορισμένα από τα εκπληκτικά τραγούδια, που υπέγραψε με τις μελωδίες του, τραγουδιούνται και τώρα στις παρέες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ