Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αποφασιστικά στη μάχη για μαζικό σωματείο!

Η συνέλευση ανέδειξε την ανάγκη η πλούσια δράση του ταξικού σωματείου να αποτελέσει τη «μαγιά» για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίησή του

Από τις δεκάδες κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας τη διετία που πέρασε
Από τις δεκάδες κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας τη διετία που πέρασε
Επιτακτική αναδείχτηκε η ανάγκη για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του σωματείου, για ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον κλάδο και για συντονισμό με άλλα σωματεία και συνδικάτα, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή το πρωί. Μόνο έτσι - όπως τονίστηκε και εισηγητικά - θα επιτευχθεί η δημιουργία ενός ισχυρού Μετώπου εργαζομένων στο εμπόριο, και όχι μόνο, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρεμπόρων απέναντι στην επίθεση μονοπωλίων, πολυεθνικών, ΕΕ και κυβερνητικής πολιτικής. Μια επίθεση που εκδηλώνεται και με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την προσπάθεια για κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Από τις τοποθετήσεις των εργαζομένων στη συνέλευση, έγινε φανερό ότι στόχος δεν ήταν μόνο η συζήτηση για τα σημαντικά βήματα που έγιναν στα δυο προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία το «τιμόνι» της διοίκησης είχε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ). Κυρίως αναδείχτηκε η ανάγκη για τη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο, την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, την ένταση της ταξικής πάλης, καθώς το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η αντεργατική επίθεση.

Στην εισήγηση που παρουσίασε η γραμματέας του σωματείου, Μ. Τσαγκατάκη, τονίστηκε μεταξύ άλλων: «Ζητάμε να έρθετε στο σωματείο και να ενισχύσετε με την παρουσία σας και με την ψήφο σας τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ. Δεν παραμείναμε οι ίδιοι τα τελευταία δυο χρόνια. Είμαστε πιο ώριμοι, περισσότερο αποφασισμένοι, με μεγαλύτερες δυνάμεις και με περισσότερες απαιτήσεις και από μας τους ίδιους και από τους εργαζόμενους που στηρίζουν το σωματείο».

Ενοχλεί η απήχηση του ΠΑΜΕ

Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» ήταν ξεκάθαρες και αποκαλυπτικές για το ρόλο τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και για το πόσο τους «ενοχλεί» η μαζικοποίηση του ΠΑΜΕ. Το μείζον πρόβλημα - σύμφωνα με τις παραπάνω παρατάξεις - για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι «ο διασπαστικός ρόλος και ο κομματικός χαρακτήρας του ΠΑΜΕ»!

Τη στιγμή που η μεν ΠΑΣΚΕ στηρίζει απόλυτα τη φιλοεργοδοτική πολιτική της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της ΓΣΕΕ, δεν κάνει λόγο για τις εγκληματικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και εγκλωβίζει τους εργαζόμενους σε λογικές κοινωνικού διαλόγου, ενώ η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» μιλά για «αυθόρμητη δράση των εργαζομένων μακριά από Διοικητικά Συμβούλια», μακριά από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα, με αποτέλεσμα την απογοήτευση των εργαζομένων και την απομαζικοποίηση του σωματείου.

«Το ΠΑΜΕ δεν είναι ούτε παράταξη, ούτε κομματικό όργανο, όπως επιμένουν να λένε κάποιοι», είπε ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, που χαιρέτισε τη συνέλευση. «Ποτέ δεν κρύψαμε ότι στο ΠΑΜΕ συμμετέχουν και δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, αυτό που ενοχλεί όμως και πυροδοτεί επιθέσεις εναντίον του είναι το γεγονός πως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι το γνωρίζουν, συσπειρώνονται γύρω απ' αυτό, εμπιστεύονται τη δράση του και νιώθουν ότι τα αιτήματά του τους εκφράζουν. Αυτό προκύπτει κι από τη συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ