Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Στο στόχαστρο οι μικροκληρούχοι!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης

H πρόθεση της κυβέρνησης να εξοντώσει με πιο γοργούς ρυθμούς τους φτωχούς βαμβακοπαραγωγούς επιβεβαιώνεται και με τις περικοπές που γίνονται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, όχι μόνο των μικροπαραγωγών που θεωρούνται «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», επειδή έχουν κι ένα συμπληρωματικό εισόδημα για να τα «βγάζουν πέρα», αλλά και στις καλλιέργειες συνταξιούχων αγροτών, των αγροτισσών που παίρνουν πολυτεκνικό επίδομα, καθώς και άλλων κατηγοριών μικροκληρούχων που χαρακτηρίζονται «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Η εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να περικόψει κατά 20% τις καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού σε βάρος των μικρονοικοκύρηδων βαμβακοπαραγωγών, αποτελεί, βεβαίως, ένα ακόμα τέχνασμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι που εφαρμόζει απαρέγκλιτα, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. «Χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση δίνουν τα φιλοκυβερνητικά αγροτικά στελέχη. Ως γνωστόν, αυτά τα στελέχη - όπως π.χ. ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας κ.ά. - όχι μόνο συμφώνησαν στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις νέες περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά εμφανιζόμενοι «βασιλικότεροι του βασιλέως» πίεσαν το υπουργείο να προχωρήσει σε μεγαλύτερη επίθεση κατά των μικρών και μεσαίων αγροτών, αφήνοντας ανέγγιχτους τους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι και καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις με βαμβάκι. Μάλιστα, ο Θ. Κοκκινούλης τηλεφώνησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να διαμαρτυρηθεί, επειδή καθυστερούσε η απόφαση, με βάση την οποία οι περικοπές θα γίνονταν από «μηδενική βάση» και όχι στους αγρότες που καλλιεργούσαν από 50 στρέμματα και πάνω, όπως ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου, η οποία και άλλαξε με την παρέμβαση των φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνεταιριστών.

Τώρα, βεβαίως, και μετά τις πολλές αντιδράσεις των «κομμένων» βαμβακοπαραγωγών, ο Θ. Κοκκινούλης και η «παρέα του» εμφανίζονται να τάσσονται στο πλευρό των αγροτών. Ομως και τώρα δεν κατηγορούν το υπουργείο γιατί προχώρησε σε νέες περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας - πώς να το κάνουν άλλωστε, αφού οι ίδιοι τις πρότειναν; - αλλά για... ανοργανωσιά.

Αντιδράσεις και για τις ενστάσεις

Προκλητική μεθόδευση σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών αποτελούν τ' ασφυκτικά πλαίσια που έθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξέταση των ενστάσεων, σχετικά με τις επιπλέον παραχθείσες ποσότητες της περσινής καλλιεργητικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό, η προθεσμία εξέτασης των ενστάσεων, που ξεκίνησε λίγες μέρες πριν, εκ των οποίων οι τρεις δεν ήταν εργάσιμες, λήγει μεθαύριο Πέμπτη, κάτι που, όπως είναι φυσικό, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών. Τα μεγάλα θύματα κι αυτής της μεθόδευσης είναι οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, επιδιώκοντας την επίσπευση του ξεκληρίσματός τους.

Η ΠΑΣΥ

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να περικόψει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση θέλει να «ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα με τους μικρομεσαίους αγρότες». Συγκεκριμένα, τονίζει η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να περικόψει κατά 20% τις καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού στους συνταξιούχους αγρότες, στις αγρότισσες που παίρνουν πολυτεκνικό επίδομα, στους μικρομεσαίους μη κατά κύριο επάγγελμα που το εξωγεωργικό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το γεωργικό δείχνει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα με τους μικρομεσαίους αγρότες.

Σαν βασικό εργαλείο υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής επιλογής, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον αντιαγροτικό κανονισμό του βαμβακιού που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο προσποιείται ότι διαφωνεί αλλά τον εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο και αυστηρότητα.

Σημαντική βοήθεια στην αντιλαϊκή απόφαση πρόσφεραν και τα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, που την τελευταία περίοδο αγωνίζονταν όχι για την κατάργηση του αντιαγροτικού κανονισμού του βαμβακιού, αλλά για την εφαρμογή του σε όφελός τους και σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Γι' αυτό αποτελεί πρόκληση και βεβήλωση ο γιορτασμός του Κιλελέρ από τους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλιά στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο ξενοδοχείο, ή ανοίγοντας ένα μικρομάγαζο, με την πάλη τους να ανατρέψουν την αντιλαϊκή και παράνομη απόφαση.

Να γυρίσουν την πλάτη τους στα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ που εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες. Να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα για την κυβέρνηση και μέσα από την ΠΑΣΥ να παλέψουν όχι μόνο για την ανατροπή αυτής της απόφασης, αλλά και του κανονισμού και της ΚΑΠ συνολικότερα.

Με την πάλη τους, να συμβάλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων, για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική, που χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας θα αναπτύσσει τη γεωργία ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού μας και μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών που θα στηρίζονται πολύπλευρα από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ