Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Υπό προϋποθέσεις»

Τη λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι» θυμίζουν οι... παχυλές συντάξεις που υπόσχονται διάφορες τράπεζες, μία εκ των οποίων πριν λίγες μέρες παρουσίασε ένα ακόμα πρόγραμμα προσέλκυσης πελατών. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις γαλαζοπράσινες πολιτικές απαξίωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και καλλιεργώντας οι ίδιοι την ανασφάλεια - αβεβαιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι γύρω από τις προοπτικές συνταξιοδότησης, οι τραπεζίτες εμφανίζουν νέα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης. Κραδαίνοντας τα κινδυνολογικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι κρατούντες όσον αφορά στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και στη δυνατότητα παροχής συντάξεων, εκτοξεύουν διάφορα πυροτεχνήματα για να μαγνητίσουν πελάτες που ενδιαφέρονται για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, με μοναδικό στόχο - όπως καταλαβαίνει και ο τελευταίος αδαής - να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Το νέο προϊόν που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες, είναι, λέει, «πρόγραμμα μακροχρόνιας αποταμίευσης και δημιουργίας κεφαλαίου για το μέσο Ελληνα με τη δημιουργία ενός κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου το οποίο θα απολαύσει όταν έρθει η στιγμή της σύνταξης, δηλαδή, όταν αρχίσει τη νέα φάση της ζωής μετά τα 60-65 του χρόνια».

Η τράπεζα λέει ότι «η επένδυση 1.100 ευρώ το χρόνο ή 90 ευρώ το μήνα, ατόμου ηλικίας 25 ετών ισοδυναμεί, υπό προϋποθέσεις, σε σχηματισμό στο 65ο έτος του ασφαλισμένου, κεφαλαίου της τάξης των 329.000 ευρώ ή στην παροχή ισόβιου μηνιαίου εισοδήματος 1.700 ευρώ το μήνα». Μόνο που εδώ, μόλις τελειώνει το διαφημιστικό μέρος της υπόθεσης, ο καθένας οφείλει στον εαυτό του να είναι προσεκτικός. Γιατί καλύτερα να είναι κανείς σχολαστικά προσεκτικός, από το να αποδειχθεί ένα ακόμα θύμα στην ατελείωτη αλυσίδα θυμάτων που ψαρεύουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες με αυτού του είδους τα προϊόντα.

Αυτό το ...«υπό προϋποθέσεις» είναι το «τυρί» που σπρώχνει το ποντικάκι στη φάκα. Μήπως όμως - αφού τόσα και τόσα ακούγονται περί προστασίας των καταναλωτών και άλλα παρόμοια - θα έπρεπε και κάποιος εισαγγελέας να πει κατά πόσο επιτρέπονται τέτοιου είδους διαφημιστικά τρικ για την προσέλκυση πελατείας; Πολύ περισσότερο που άπαντες γνωρίζουν ότι το «υπό προϋποθέσεις» έχει οδηγήσει ήδη χιλιάδες και χιλιάδες πελάτες τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών να χάσουν τα χρήματά τους...


Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ