Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θ. ΒΕΡΕΜΗΣ
Κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων!

Προκλητικός σε χτεσινή συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Για να είναι πραγματικοί επιστήμονες και να έχουν δουλιά με δικαιώματα παλεύουν οι φοιτητές

Motion Team

Για να είναι πραγματικοί επιστήμονες και να έχουν δουλιά με δικαιώματα παλεύουν οι φοιτητές
Αποκαλυπτικός για το στόχο της κυβέρνησης να κάνει επιδρομή σε ό,τι δημόσιο και δωρεάν έχει μείνει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Θ. Βερέμης, σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο Θ. Βερέμης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και κατά του «ενός συγγράμματος» σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, λέγοντας ότι αν αυτά καταργηθούν, «θα βελτιωθούν οι σπουδές αισθητά», λες και πρόκειται για το βασικότερο πρόβλημα της Παιδείας! Γίνεται κατανοητό ότι η πληρωμή των συγγραμμάτων θα επιβαρύνει σημαντικά τις λαϊκές οικογένειες, αφού ο Θ. Βερέμης προτείνει να δίνονται υποτροφίες μόνο στους... άπορους και θρασύτατα δηλώνει: «Το δωρεάν, δεν ευνοεί τις λιγότερο ευνοημένες τάξεις της κοινωνίας, όπως πιστεύουν πολλοί. Οι περισσότεροι φοιτητές δεν προέρχονται από αυτές»! Δηλαδή, τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΕΣΥΠ αφορούν την αναπαραγωγή ενός πανεπιστημίου για τους λίγους εύπορους.

Παρακάτω, τάσσεται έντονα κατά των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», προτείνοντας να είναι περιορισμένα τα έτη φοίτησης και να αποκλείονται όσοι φοιτητές δεν ολοκληρώνουν στο συγκεκριμένο χρόνο. Για τους εργαζόμενους φοιτητές λέει να θεωρούνται «μειωμένης φοίτησης», να παρακολουθούν λιγότερα μαθήματα, δεν εξηγεί όμως αν θα παίρνουν και... «μειωμένα πτυχία». Επίσης, παραγνωρίζει το γεγονός ότι η πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες παράτασης ή και εγκατάλειψης των σπουδών (δημιουργίας δηλαδή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών»), γι' αυτό και οι προτάσεις του είναι «κατασταλτικές» και δε φέρνουν λύση επί της ουσίας.

ΠΚΣ: Να απαιτήσουμε πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα

«Αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο, μέρα τη μέρα ο πραγματικός στόχος του στημένου Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία», σχολιάζει η ΠΚΣ, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις τονίζοντας ότι «κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝοδοιπόροι, φορτσάρουν τις μηχανές για τη διάλυση των δικαιωμάτων των φοιτητών, για να παραδώσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση, ξερολούκουμο στις επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα κέρδη τους»!

«Οι δηλώσεις είναι προκλητικές!», συνεχίζει η ΠΚΣ. «Μας μιλούν για αιώνιους φοιτητές - ρεμάλια οι ένοχοι για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτοί που υποχρηματοδοτούν σκόπιμα την Παιδεία. Αυτοί που μας κάνουν να βάζουμε κάθε χρόνο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Που έχουν καταντήσει το πτυχίο διαβατήριο ανεργίας, που μας σπρώχνουν στην υπερεκμετάλλευση. Στις 13 Απρίλη τους στέλνουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής. Να βγει το φοιτητικό κίνημα πιο δυναμωμένο στην πάλη για πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα».

Προκλητικές ήταν επίσης οι δηλώσεις του Θ. Βερέμη για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που τους χαρακτηρίζει «βολεμένους», αλλά για την πραγματική ανάγκη της επιβολής της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών... πετάει το μπαλάκι στους φοιτητές, για να την επιβάλλουν!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κινητοποιήσεις διεκδικούν δωρεάν Παιδεία(2008-10-04 00:00:00.0)
Σε εφαρμογή πλευρές του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου(2007-09-27 00:00:00.0)
Εντός εκτός και επί τα αυτά(2006-06-20 00:00:00.0)
Βήμα προτάσεων ιδιωτικοποίησης(2005-03-23 00:00:00.0)
Αντιπολεμική, ανυπόταχτη ψήφος(2003-04-04 00:00:00.0)
Οι φοιτητές θα απαντήσουν στην "αξιολόγηση"(1996-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ