Κάλεσμα στους φοιτητές για αγωνιστική αντίσταση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της "αξιολόγησης"
"Το "ιατρικό συμβούλιο" των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης αποφάσισε πως η παιδεία "νοσεί" και προστάζει την άμεση παράδοση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου. Το "φάρμακο" που προτείνουν είναι η "αξιολόγηση" των ιδρυμάτων".
Με την παραπάνω φράση, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) σχολιάζουν τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για την "αξιολόγηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ". Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν ότι "αξιολόγηση" σημαίνει:
- Κατηγοριοποίηση σχολών,χτύπημα των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, κατάργηση του άρθρου 16, προώθηση των "πιστωτικών μονάδων", καθώς από την αξιολόγηση θα εξαρτάται η κατάταξη των πτυχίων και κατά συνέπεια των ίδιων των αποφοίτων.
- Περικοπή των δαπανών, καθώς τα κριτήρια της αγοράς θα καθορίζουν το ποιες σχολές και τμήματα και με τι όρους θα επιβιώσουν. Ο υπουργός είναι σαφής: "Οποιος δεν αξιολογείται δε θα χρηματοδοτείται". Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μία σειρά σχολές, που ήδη έχουν σωρεία προβλημάτων, θα κλείσουν. Αυτό το ενδεχόμενο το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι "εγκέφαλοι" των μέτρων, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός.
- Πλήρη υποταγή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στις ορέξεις των βιομηχάνων. Δεν είναι τυχαία η αγωνία που αποτυπώνεται σε όλες τις εκθέσεις του "πιλοτικού προγράμματος", αν η εργοδοσία είναι ικανοποιημένη από το βαθμό σύνδεσης των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.
- Ωμή παρέμβαση στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε αυτό να "εναρμονίζεται" με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και με τα συμφέροντα του ΣΕΒ, να είναι ακόμα πιο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και του τόπου.
Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν ότι οι "αξιολογητές" θα είναι ξένοι "εμπειρογνώμονες", υπάλληλοι και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο ίδιος ο ΣΕΒ. Πρόκειται, τονίζουν, "για μία ακόμα απόδειξη πως η διαδικασία αυτή δεν καθορίζεται ούτε καθοδηγείται από την αγωνία για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Προκλητικότατα, τοποθετούν το μεγάλο κεφάλαιο "προστάτη" και κηδεμόνα της εκπαίδευσης, από το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι τον μεμονωμένο φοιτητή!".
"Με την "Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης" στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει η καταγγελία, η οποία βέβαια αύριο θα πει ότι το Τμήμα Ναυπηγών ή Κλωστοϋφαντουργών δεν παίρνει "μεγάλο βαθμό" στον τομέα της "σύνδεσης με τη βιομηχανία" (αφού βέβαια πρωτύτερα μας την... έχουν ξεπουλήσει και κλείσει, σ' αυτούς τους κλάδους), οπότε είναι "άχρηστα" και να κλείσουν!
Με την "Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης", το ΕΣΥΠ και τις "Επιτροπές Ομοτίμων", σε εθνικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ να περιδιαβαίνουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να ορίζουν ποια από αυτά θα αναπτυχθούν, ποια όχι, με τι όρους και τι προγράμματα. Με την "αυτοαξιολόγηση" σε επίπεδο σχολής από τα ίδια τα ιδρύματα. Με την προκλητική απαίτηση να θεσπιστεί και "βαθμολόγηση εν τω έργω" στον τελικό βαθμό του πτυχίου εκ μέρους του εργοδότη" των σπουδαστών των ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης!
Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι βιομήχανοι δε θα καθορίζουν μόνο το ποιες σχολές θα επιβιώσουν, με τι περιεχόμενο και λειτουργία, αλλά και θα βαθμολογούν το ποιος φοιτητής ή σπουδαστής ανταποκρίνεται ή όχι στις επιδιώξεις τους. Με λίγα λόγια, θέλουν μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα λειτουργεί απλώς σαν ένα μεγάλο ΙΕΚ, κάτω από τον άμεσο έλεγχο και καθοδήγησή τους, που θα παράγει φτηνό εργατικό δυναμικό μιας χρήσης, πειθήνιο και υποταγμένο".
"Αυτά τα σχέδια δε θα μείνουν αναπάντητα!", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ, τονίζοντας ότι "οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου τριμήνου είναι υπόσχεση γι' αυτό". Καλούν δε τους φοιτητές να δώσουν νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αρχές Φλεβάρη, τη μέρα σύγκλησης του ΕΣΥΠ για συνέχιση του αγώνα ενάντια στα σχέδια Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβέρνησης και ολιγαρχίας.