Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και οργή κατά Ιορδανίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίστηκαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επιθέσεις κατά ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κυρίως στο βόρειο Ιράκ. Παράλληλα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των σιιτών κατά της Ιορδανίας με καθημερινές διαδηλώσεις, με αφορμή τις πληροφορίες ότι ο καμικάζι της πολύνεκρης επίθεσης που σημειώθηκε, στις 28 Φλεβάρη, στη Χίλα και στοίχισε τη ζωή σε 125 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους σιίτες, ήταν Ιορδανός. Χτες, ο ανώτερος Ιορδανός διπλωμάτης που εκτελούσε χρέη επιτετραμμένου στο Ιράκ ανακλήθηκε στο Αμμάν, «μέχρις ότου διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία του στο Ιράκ».

Στη Μοσούλη, την Κυριακή, στόχος δολοφονικής επίθεσης έγινε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο γραφείο του. Λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της κηδείας του, σημειώθηκε νέα επίθεση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 2 Ιρακινοί. Την ίδια μέρα, στο Κιρκούκ από βομβιστική επίθεση κατά αμερικανικής περιπόλου, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3. Την προηγούμενη ημέρα, στην ίδια πόλη, είχαν σκοτωθεί από βομβιστική επίθεση άλλοι 4 αστυνομικοί.

Στην Μπαακούμπα, από επίθεση ανταρτών κατά φυλακίου της ιρακινής εθνοφρουράς τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί στρατιώτες. Τέλος, αργά την Κυριακή, οι κατοχικές δυνάμεις εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια σκληρής και πολύωρης μάχης με αντάρτες, 30 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 24 αντάρτες και τραυματίστηκαν 6 στρατιώτες και 7 αντάρτες. Δε διευκρινίζεται σε ποια περιοχή ακριβώς έγιναν οι μάχες ούτε δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ