Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί το Ισραήλ με καθυστερήσεις και νέο εποικισμό

Παλαιστίνιος διαδηλωτής ενάντια στο «τείχος»

Associated Press

Παλαιστίνιος διαδηλωτής ενάντια στο «τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία της παράδοσης του ελέγχου παλαιστινιακών πόλεων από τον ισραηλινό στρατό στις παλαιστινιακές αρχές. Εκτός από αυτό, το κλίμα «ηρεμίας και συναίνεσης», που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί, κλονίζεται σφοδρά από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανέγερση 3.500 νέων κατοικιών στον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και αναβολές, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, αργά χτες το απόγευμα, συμφώνησαν να παραδοθεί στον έλεγχο της παλαιστινιακής αστυνομίας η πόλη της Τουλκαρέμ. Βασικό εμπόδιο στην πορεία των διαπραγματεύσεων αποδείχτηκε η άρνηση του Ισραήλ να παραδώσει, όπως είχε αρχικά συμφωνήσει, μαζί με την Τουλκαρέμ και 2 γειτονικά της χωριά, καθώς υποστηρίζει ότι αποτελούν προπύργιο της «Τζιχάντ». Τελικά, η παλαιστινιακή πλευρά αποδέχτηκε να παραδοθεί η Τουλκαρέμ και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τις άλλες 2 περιοχές.

Εντούτοις, οι διαρκείς ισραηλινές καθυστερήσεις και χρονοτριβές έχουν αρχίσει να προβληματίζουν και να εξοργίζουν την παλαιστινιακή πλευρά. Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Αχμάντ Κορέι, ο οποίος λίγο πριν την επίτευξη της συμφωνίας για την Τουλκαρέμ, κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι «διαπραγματεύεται πράγματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί».

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά την επίσημη επιβεβαίωση από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ότι σχεδιάζεται η ανέγερση 2 νέων συνοικιών, συνολικά 3.500 νέων κατοικιών, στον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ουσιαστικά, αν ανεγερθούν αυτές οι κατοικίες, η Ιερουσαλήμ σχεδόν συνδέεται με τον εποικισμό οικιστικά.

Εντονες υπήρξαν οι παλαιστινιακές αντιδράσεις. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι υπομονεύει «όλες τις προσπάθειες αναθέρμανσης του διαλόγου και της ειρηνευτικής διαδικασίας» και ότι «προσπαθεί, δημιουργώντας τετελεσμένα, να καθορίσει την τύχη της Ιερουσαλήμ». Ο Ερακάτ κάλεσε το Κουαρτέτο και την αμερικανική ηγεσία να παρέμβει, υπογραμμίζοντας ότι ο «οδικός χάρτης» απαγορεύει την ανέγερση νέων κατοικιών στους εποικισμούς και υποστήριξε ότι «όπως λειτουργεί η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται σαν να προσπαθεί να ανταλλάξει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα Μεγάλο Ισραήλ, γεγονός που αποκλείει την προοπτική της ιδέας των 2 ανεξάρτητων γειτονικών κρατών».

Παρ' όλα αυτά, οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε, χτες, στον ισραηλινό Τύπο, δόθηκε η εντολή στην αστυνομία της Δυτικής Οχθης να ελέγξει όλους τους πολίτες που κατέχουν όπλα, να τα καταγράψει και να επιτρέψει την κατοχή μόνο ενός όπλου. Επίσης, καλούνται όλοι όσοι κατέχουν οπλισμό να μην κυκλοφορούν με αυτόν δημόσια. Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από την οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», η οποία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τη νέα απόφαση, όσο το Ισραήλ δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του.

Τέλος, την Κυριακή 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και 1 αστυνομικός τραυματίστηκαν, κοντά στη Ραμάλα, από ενόπλους Παλαιστινίους. Σε άλλο περιστατικό, για το οποίο δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά 1 Παλαιστίνιος.

Εκλογικές προετοιμασίες

Τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι δύο οργανώσεις, που μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι θα συμμετάσχουν χωριστά στις εκλογές, τονίζουν ότι έλαβαν αυτήν την απόφαση μετά τη συμφωνία για τον εκλογικό νόμο που επήλθε κατά τη διάρκεια της ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ