Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τον τόνο

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα, καταδίκης της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής, αντήχησε, χτες, απ' άκρη σε άκρη σ' όλη τη Στερεά και Εύβοια. Από τη Χαλκίδα και το Αλιβέρι μέχρι την Αμφισσα, από την πρωτεύουσα της Ρούμελης, τη Λαμία έως τη Λιβαδειά και τη Θήβα οι εργατοϋπάλληλοι μαζί με τους νέους και τις νέες, οι απόμαχοι της δουλιάς και όχι της ζωής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ

«Δεν πάει άλλο», διαμήνυσε ο κεντρικός ομιλητής Βαγγέλης Μαγκόπουλος, από τη συγκέντρωση της Χαλκίδας, ενώ τη συμπαράστασή του και την ανάγκη του κοινού αγώνα εξέφρασε στο χαιρετισμό του από το βήμα, ο Κώστας Καρβούνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Εύβοιας. «Κάτω τα χέρια από το ωράριο και την κατάργηση της Κυριακής - αργίας», τόνισε στο χαιρετισμό της η Κατερίνα Δημάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Αυτή η πολιτική η αντεργατική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» διατρανώθηκε, στη συνέχεια, στους δρόμους της Χαλκίδας σε μια μαχητική γεμάτη παλμό, πορεία που έγινε. Αντίστοιχα, μαχητικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ταξική πλειοψηφία της διοίκησής του. «Οι δικές μας διεκδικήσεις, τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Γκελαούζος, πρόεδρος του ΕΚ Φωκίδας, στόχο έχουν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, να απολαμβάνουμε οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουμε και όχι μια χούφτα καπιταλιστών».

«1.200 βασικό, κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό», «ανθρώπινα ωράρια, ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά» βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές στους δρόμους της Λαμίας, μετά την πετυχημένη απεργιακή συγκέντρωση.

Καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και καταγγελία των συμβιβασμένων και υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόν. Παρέμβασης του ΣΥΝ) που βάζουν «πλάτη» στο πέρασμα αυτής της πολιτικής, διατρανώθηκε από τις συγκεντρώσεις της Λιβαδειάς και της Θήβας.

Και δεν είχαν άδικο. Οσα Εργατικά Κέντρα, με τέτοιες πλειοψηφίες έκαναν συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη. Στη Θήβα συμμετείχαν μόνο 35 άτομα (από τη συμπαράταξη ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόν. Παρέμβασης), ενώ η άθλια και αντισυνδικαλιστική - αντιδημοκρατική ενέργεια του προέδρου του ΕΚ Θήβας, Δημητρίου, να καλέσει την αστυνομία για να διώξει το ΠΑΜΕ από την κεντρική πλατεία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοί τη συγκέντρωσή τους, έπεσε στο κενό.

Στη Χαλκίδα, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν κήρυξε ούτε στάση εργασίας, αλλά «λάκισε» με ένα λεωφορείο για την... Αθήνα, να στηρίξουν τον... Πολυζωγόπουλο. Στη Λαμία, μόλις και μετά βίας η... συγκέντρωση του ΕΚ μάζεψε 15 άτομα, δηλαδή οικογενειακή μάζωξη της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Στη Λιβαδειά η ίδια πλειοψηφία στο ΕΚ κατάφερε να «πείσει» 50 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ