Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 2004
Το τέλος των υψηλών επιδόσεων

Με ρυθμό 4,1% αυξήθηκε (σε σταθερές τιμές του 1995) το ΑΕΠ της χώρας το 2004, σύμφωνα με τα νεότερα, προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Η επίδοση αυτή είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, η οποία σαν σύνολο συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς αύξησης. Το 2004, ίσως αποδειχθεί έτος τομή για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία, αρχής γενομένης από το 1994 συμπληρώνει μια δεκαετία υψηλών μεγεθών του ΑΕΠ. Μεγέθυνση, η οποία ευνοήθηκε από μια σειρά παράγοντες (κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, χαμηλά επιτόκια και για μια μεγάλη περίοδο χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η διεθνής τιμή του οποίου μέχρι το 2001 κυμαινόταν στα επίπεδα των 10 δολαρίων το βαρέλι).

Χαρακτηριστικό της δεκαετούς αυτής περιόδου των υψηλών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, ήταν η άνιση κατανομή του παραγόμενου προϊόντος. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι το πλεόνασμα του παραγόμενου προϊόντος (υλικών αγαθών) το καρπώθηκαν κατά κύριο λόγο οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες κλπ. Την κοινή αυτή αλήθεια, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των ισολογισμών, στους οποίους αποτυπώνεται η υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Αντίθετα, η γενική θέση των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώθηκε, καθώς η συντελούμενη καπιταλιστική ανάπτυξη συνοδεύτηκε από υψηλή ανεργία, με καταστροφή του μικρού κεφαλαίου στην ύπαιθρο και τις πόλεις, με την εισαγωγή των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την εκτεταμένη εμπορευματικοποίηση των τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η περίοδος αυτή, όμως, φαίνεται ότι κλίνει και το 2005 δεν αποκλείεται να σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, ενώ ακόμη και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, διαβλέπουν σημάδια επερχόμενης κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ