Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εντατικά στην προετοιμασία της συγκέντρωσης

Στις 17 του Μάρτη, στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κάνιγγος το αγωνιστικό ραντεβού των βιοτεχνών της Αθήνας, για τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων

Αποφασιστικά μπαίνουν στη μάχη για το ωράριο βιοτεχνικά σωματεία της Αθήνας και Εμπορικοί Σύλλογοι που στηρίζουν την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας για τις 17 του Μάρτη. Στη συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η ΟΒΣΑ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ομοφωνία στις εκτιμήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τόσο για τους μικρούς εμπόρους, όσο και για τους επαγγελματοβιοτέχνες. Τις επόμενες μέρες, με ενημερωτικές συσκέψεις, συνεδριάσεις οργάνων, μοίρασμα ανακοινώσεων, τα σωματεία της Αττικής θα παλέψουν για τη μαζική συμμετοχή των ΕΒΕ στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 17 του Μάρτη στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Πλατεία Κάνιγγος.

Θέση της ΟΒΣΑ, που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, είναι ο αγώνας να μην περιοριστεί να σταματήσει την κυβερνητική παρέμβαση, αλλά να στοχεύσει στη μείωση του υφιστάμενου ωραρίου από τις 75 ώρες στις 48 το ανώτερο, υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα. Στη σύσκεψη υπήρξαν και προτάσεις για πενθήμερη λειτουργία των καταστημάτων και πολλοί συνδικαλιστές, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων από κλάδους επιχειρήσεων που συνδυάζουν τη βιοτεχνική και εμπορική λειτουργία, εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια και αποφασισμένοι ενεργά να τα εμποδίσουν.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος τόνισε ότι με το κυβερνητικό σχέδιο «δεν υπάρχει η βιολογική δυνατότητα, σε σχέση με τα μικρά μαγαζιά, να είναι τόσες ώρες ανοιχτά και την Κυριακή, ούτε μπορούν να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους. Πολύ περισσότερο τώρα που η συνεχής μείωση του τζίρου έχει οδηγήσει πολλούς μικρούς ΕΒΕ στο να εξασφαλίζουν ένα μικρό μεροκάματο και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανταγωνισμού των μεγάλων επιχειρήσεων». Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ επιμένει στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και ειδικά στις 17 του Μάρτη, με εκείνο το κομμάτι που μέσα από το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου επιδίδεται σε ένα συνεπή και διαρκή αγώνα. Καταφέρθηκε επίσης κατά του στημένου «διαλόγου» της κυβέρνησης και επέκρινε τη στάση της ΓΣΕΒΕΕ που δεν μπαίνει μπροστάρης στην οργάνωση των κινητοποιήσεων.

«Η κατάσταση είναι γνωστή, δέκα όμιλοι μονοπωλούν την πλειοψηφία της αγοράς με αύξηση τζίρου και κερδών πολλαπλάσια του πληθωρισμού», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΗΚΕΒΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης. Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί ανάπτυξης, καταπολέμησης της ανεργίας και εξυπηρέτησης του καταναλωτή είναι διάτρητα, τα έχει απορρίψει η ζωή. Σαν παράδειγμα, έφερε την ανάπτυξη που παρουσιάστηκε, με βάση τους αριθμούς τα τελευταία χρόνια, που δεν την καρπώθηκαν ούτε οι ΕΒΕ, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε κανείς άλλος από το λαό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υιοθέτηση από την ΟΒΣΑ του αιτήματος των εργαζομένων για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, ένα αίτημα σωστό και ουσιαστικό για την κοινή δράση εργαζομένων - ΕΒΕ, που έχουν κοινά αιτήματα και στο ασφαλιστικό και σε άλλα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι παρά τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ Ομοσπονδίες στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία, στα νησιά και την Αθήνα προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προσπαθούν να συντονιστούν για τις 17 του Μάρτη.

Την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση εκφράζουν πολλά σωματεία της Αθήνας, ανάμεσά τους των ηλεκτρολόγων έργων, τεχνικών ανελκυστήρων, υδραυλικών, αργυροχρυσοχόων, φωτογράφων, ιδιοκτητών ζαχαρωδών προϊόντων, κομμωτών και άλλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ