Ερωτηματικά για τον τρόπο που ελέγχεται η καταλληλότητα στο μέλι που κυκλοφορεί στην αγορά
Πόσοι Ελληνες καταναλωτές μελιού γνωρίζουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια κατανάλωσαν εν αγνοία τους κατάλοιπα μιας τοξικής ουσίας που είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και λέγεται κηροσκωρίνη ή αλλιώς παραδιχλωροβενζόλιο; Πόσοι και τι είδους έλεγχοι έγιναν πριν βγει το ελληνικό μέλι στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων ή λίγο πριν πάει προς εξαγωγή σε άλλες χώρες και πόσα κιλά κατασχέθηκαν; Πόσοι Ελληνες κατανάλωσαν το προηγούμενο διάστημα μια άλλη επικίνδυνη για την υγεία τους ουσία χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από τους προηγούμενους και από τους τωρινούς κυβερνώντες; Ποιοι εξυπηρετούν, ποια συμφέροντα σε αυτό το θέμα;
Στις εποχές των διαδοχικών διατροφικών σκανδάλων, οι καταναλωτές έχουν γίνει έρμαια διαφόρων σκοπιμοτήτων και διαφόρων κερδοσκοπικών - επιχειρηματικών επιδιώξεων. Ο «Ρ» στις 26 του Φλεβάρη δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ το οποίο ξεκινούσε με ένα εύλογο ερώτημα: Πώς συνέβη και εντοπίστηκαν παρτίδες ελληνικού μελιού με κατάλοιπα κηροσκωρίνης στην Κύπρο, και δεν τις «έπιασαν» οι έλεγχοι στην Ελλάδα, πριν το συγκεκριμένο μέλι πάει προς εξαγωγή; Ποιος εγγυάται ότι μέλι από τις ίδιες παρτίδες δε διοχετεύτηκε και καταναλώθηκε - επίσης χωρίς να εντοπιστεί - στην ελληνική αγορά; Γιατί, επιπλέον, αφού το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια στα υπουργεία Ανάπτυξης, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στον ΕΦΕΤ, δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση στα Μέσα Ενημέρωσης, για να το πληροφορηθούν οι καταναλωτές και να πάρουν τα μέτρα τους;
Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ που είχε και άλλες προεκτάσεις, έσπευσε να απαντήσει ο καθηγητής Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης Α. Θρασυβούλου, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «Ρ» «λαθεμένες, παραπλανητικές και ανακριβείς». Ο κύριος Θρασυβούλου από την αρχή της επιστολής του όμως κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και προβάλει δικαιολογίες έωλες και παραπλανητικές, φτάνοντας στο σημείο να απολογείται για λογαριασμό των εκάστοτε κυβερνώντων και διοικούντων τον ΕΦΕΤ...
Κατά τον κύριο καθηγητή, οι καταναλωτές μελιού έπρεπε να... μυρίσουν τα νύχια τους και να γνωρίζουν ότι ο εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του ΑΠΘ εντόπισε - όπως λέει - το πρόβλημα από το 2003. Επρεπε μάλιστα όλοι οι καταναλωτές να έχουν διαβάσει το περιοδικό «Μελισσοκομική Επιθεώρηση», καθώς και να γνωρίζουν τι μπορεί να ειπώθηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Υγιεινής και Τεχνολογίας και στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας, που έγιναν κατά το 2004. Μάλιστα, θα έπρεπε να γνωρίζουν και τα αποτελέσματα των σχετικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων, που έχουν κατατεθεί στον ΕΦΕΤ, αλλά έμειναν σε κάποια συρτάρια... Βέβαια, το ερώτημα που θέτουμε ευθέως στον κύριο Θρασυβούλου είναι τούτο: Τι έχει να πει στους γονείς που εν αγνοία τους τάισαν τα παιδιά τους με μέλι που περιέχει παραδιχλωροβενζόλιο τα προηγούμενα χρόνια; Τι εγγυήσεις δίνει ο ίδιος ως ειδικός, ότι το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται σήμερα;
Υπάρχει όμως και μια ακόμα πτυχή του όλου θέματος που έθιξε ο «Ρ» και αφορά σαφώς τον κύριο Θρασυβούλου και φυσικά τον ΕΦΕΤ. Είναι γεγονός ότι ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός 2377/90 δεν επιτρέπει την ύπαρξη παραδιχλωροβενζολίου στο μέλι και επειδή η ύπαρξή του απαγορεύεται, δεν τίθεται θέμα ορίων. Ομως επειδή στα εργαστήρια εντοπιζόταν κηροσκωρίνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο ΕΦΕΤ επιχείρησε «παρανόμως» να θεσπίσει όρια. Πράγμα το οποίο αποσιωπά ο κ. καθηγητής. Οι πληροφορίες του «Ρ» λένε ότι ζητήθηκε σχετική γνωμοδότηση και το έργο ανέλαβε ως ειδικός και καθηγητής ο ίδιος ο κ. Θρασυβούλου, ο όποιος βέβαια στην επιστολή του αναφέρει ότι αυτό έγινε από 7μελή επιστημονική επιτροπή. Ναι, κύριε Θρασυβούλου, ποιος όμως είναι ο γνώστης του σχετικού αντικειμένου, αφού σ' αυτή την επιστημονική επιτροπή ο μόνος ειδικός επί της μελισσοκομίας ήσασταν εσείς; Ποιος δούλεψε το όλο «πράγμα»; Ποιον συμφέρει η γνωμοδότηση που προέκυψε;.. Και γιατί στην απαντητική επιστολή σας, δεν αναφέρετε τι ακριβώς έλεγε η συγκεκριμένη γνωμοδότηση; Γιατί δεν τη δημοσιοποίησε ούτε εσείς, ούτε ο ΕΦΕΤ; Ηθελε κανείς να αποκρύψει κάτι;.. Ποιος ή ποιοι επιχειρηματίες ζητούσαν πιεστικά τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση; Ο κ. Θρασυβούλου δε γνωρίζει κανέναν από αυτούς τους επιχειρηματίες; Πάντως είναι βέβαιο, πως ο καθένας μπορεί να κάνει φιλίες και... κουμπαριές με όποιον θέλει...
Τέλος, από το σχετικό ρεπορτάζ του «Ρ» τέθηκε και το θέμα της καθυστέρησης ορισμού του εργαστηρίου αναφοράς για το μέλι. Οι σχετικές πληροφορίες έλεγαν ότι τις προδιαγραφές πληρούσε ένα συγκεκριμένο εργαστήριο στην Κρήτη. Επίσης οι πληροφορίες έλεγαν, ότι υπήρχαν προ καιρού κινήσεις και διαβουλεύσεις για να οριστεί ως εργαστήριο αυτό του κ. Θρασυβούλου στο ΑΠΘ, με το πρόσχημα ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει περισσότερο μέλι... Βέβαια ο κ. καθηγητής αναφέρει σχετικά πως δεν το ζήτησε και δεν του προτάθηκε κάτι τέτοιο. Αλλά μάλλον αυτό το λέει προφανώς επειδή πλέον ο ίδιος δείχνει να γνωρίζει ότι τα σχετικά «επιχειρήματα», που προβλήθηκαν για την επιλογή του εργαστηρίου του, έπεσαν στο κενό, αφού στις 4 του Μάρτη εθνικό εργαστήριο αναφοράς ορίστηκε το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων.