Την προώθηση του πακέτου των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών μεθοδεύει η κυβέρνηση στη σκιά των «αποκαλύψεων» και των σκανδάλων σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση έχει «ανοίξει» και προωθεί ταυτόχρονα Ασφαλιστικό, εργασιακό, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κ.ο.κ.
Η επιλογή της κυβέρνησης να κλιμακώσει ταυτόχρονα την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα γίνεται και για λόγους τακτικής, ώστε να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και να περιορίσει στο ελάχιστο τα περιθώρια αγωνιστικών και συντονισμένων αντιδράσεων.
Ειδικότερα, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση διοχετεύει συνεχώς στη δημοσιότητα διάφορες μελέτες και σενάρια, που, όλως τυχαίως, συγκλίνουν στον ίδιο κοινό παρονομαστή: Αύξηση των ορίων ηλικίας από πέντε έως δέκα χρόνια, περικοπές των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων και περιορισμός του ύψους των αποδοχών, «ψαλίδι» στα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, κ.ά.
Επίσημα, βέβαια, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις της, επιδιώκοντας προφανώς να «αποκοιμίσει» τους εργαζόμενους και να αποφύγει μαζικές αγωνιστικές τους αντιδράσεις. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει το «παράδοξο» η κυβέρνηση να μην ανοίγει θέμα Ασφαλιστικού αλλά την ίδια στιγμή να πέφτουν σωρηδόν προτάσεις με στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας, τις περικοπές των συντάξεων, κ.ο.κ. «Ισχύουν όσα είχαμε πει. Δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη στο ασφαλιστικό θέμα», ήταν η απάντηση του Ευ. Αντώναρου.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθιστώντας το 8ωρο κατάκτηση «κενή περιεχομένου». Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε αρχικά δηλώσει πως θα αφήσει το θέμα στους κοινωνικούς εταίρους και αυτή θα θεσμοθετήσει εκ των υστέρων τα «σημεία συμφωνίας» τους, ωστόσο δεν άντεξε και πήρε ανοιχτά θέση, υιοθετώντας αυτούσια τα αιτήματα των καπιταλιστών και του ΣΕΒ.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ελαστικά ωράρια, ενώ άφησε να διαφανεί ότι «ζηλεύει» το καθεστώς των χωρών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας γιατί οι εργαζόμενοι εκεί δεν έχουν δικαιώματα!
«Θέλουμε να εισαγάγουμε και να αναπτύξουμε πολιτικές αύξησης της μερικής απασχόλησης, ευέλικτα συστήματα εργασίας και διεύρυνση της αγοράς με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», δήλωσε ο υφυπουργός σε συνέντευξή του χτες στο «Κέρδος», ενώ δε δίστασε να γίνει συγκεκριμένος και στο τι εννοεί όταν αναφέρεται στα ευέλικτα συστήματα εργασίας: «Οσον αφορά τα ευέλικτα συστήματα εργασίας θα μπορούσαν να υιοθετηθούν συστήματα όπως κυλιόμενα ωράρια επιχειρήσεων, τηλεργασία, κατ' αποκοπή εργασία, κλπ.», δηλώνει ευθέως.
Γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό υπαγορεύεται «από την παγκόσμια μεταστροφή από την παραδοσιακή μισθωτή εργασία σε σύγχρονες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που θα βασίζονται στο επιχειρηματικό πνεύμα»!
Κληθείς να σχολιάσει τη «μετανάστευση» των ελληνικών(;) επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες, ο Γερ. Γιακουμάτος σήκωσε τα χέρια ψηλά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το «πρόβλημα» βρίσκεται στους υψηλούς μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας μας! «Το ημερομίσθιο στη Βουλγαρία και τα Σκόπια είναι 9 ευρώ, ενώ ο μισθός ανέρχεται σε 190 ευρώ μηνιαίως. Το εργασιακό καθεστώς σε αυτές τις χώρες είναι πολύ ελαστικό και στερείται δικαιωμάτων. Να γιατί φεύγουν οι επιχειρήσεις...», αποφαίνεται.
Φυσικά ο Ευ. Αντώναρος όταν ρωτήθηκε σχετικά δεν είχε υπόψη του τη συνέντευξη του Γερ. Γιακουμάτου... Συνέχισε όμως τα κακόγουστα αστεία του υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις φέτος «είναι ουσιαστικές και σαφώς πάνω από τον πληθωρισμό. Από αυτές τις αυξήσεις ωφελούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα»...