Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικές αποφάσεις και καταλήψεις

Αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην εντεινόμενη επιχείρηση τρομοκρατίας της κυβέρνησης έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι σε μια σειρά σχολές και τμήματα των πανεπιστημίων της Αθήνας. Οι φοιτητές προχωρούν σε ολιγοήμερες καταλήψεις σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους μαθητές και παράλληλα αγωνίζονται για την επίλυση των χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, που έχουν να κάνουν με τη σίτιση, τη στέγαση, την υλικοτεχνική υποδομή, τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, τα προβλήματα των συγγραμμάτων και πολλά ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα, που γεννά η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης σε κάθε σχολή.

Από σήμερα μέχρι την Τετάρτη, πραγματοποιείται κατάληψη στη Φιλοσοφική Σχολή, ύστερα από αγωνιστική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε χθες. Επίσης, μέχρι τη Δευτέρα, θα παραμείνει κλειστό το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι φοιτητές του Παντείου, πήραν απόφαση να καταλάβουν το πανεπιστήμιο στις 16 και 17 Δεκέμβρη. Ηδη βρίσκονται σε κατάληψη που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα τα Τμήματα: Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Μηχανολόγων και αυτό των Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου, καθώς και η Ιατρική σχολή.

Νομική Σχολή

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι φοιτητές της Νομικής, αφού ξαναβγαίνει στο προσκήνιο η περιβόητη Σχολή Δικηγορίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, φαίνεται ότι επισπεύδει την ψήφισή της πριν το Μάρτη!

Γι' αυτό το λόγο, οι φοιτητές της Νομικής κάνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και την ίδια ώρα τη Δευτέρα, παράσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε ότι η περιβόητη Σχολή Δικηγορίας είναι μια σχολή διετούς φοίτησης, όπου μπορούν να φοιτήσουν όσοι έχουν πτυχίο Νομικής Σχολής ή τίτλο σπουδών από άλλους οργανισμούς (π.χ. Πανεπιστήμιο Εξωτερικού!). Μ' αυτή τη σχολή, αναλαμβάνει ο ΔΣΑ τη δικηγορική εκπαίδευση και όχι το πανεπιστημιακό ίδρυμα, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας ο φοιτητής στερείται το δικαίωμα άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Η ίδρυσή της φαίνεται να έχει σαν στόχο το φιλτράρισμα των φοιτητών, έτσι ώστε μόνο μια ελίτ να βγαίνει με πτυχίο δικηγόρου και οδηγεί στην ένταση της αποσύνδεσης πτυχίου - επαγγέλματος. Επιπλέον, όπως σημειώνουν και οι φοιτητές της Νομικής στην απόφαση του συλλόγου τους, το πανεπιστήμιο απαλλάσσεται από το καθήκον του να παρέχει ολόπλευρη μόρφωση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου νομικού επιστήμονα, που και αυτή ελλιπώς παρέχεται σήμερα, και μεταθέτει την ευθύνη στο ΔΣΑ για το ποιος θα βγει δικηγόρος, απαξιώντας ουσιαστικά τα τέσσερα χρόνια φοίτησης στο πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ