Αποποιείται των ευθυνών της η κυβέρνηση
Κλειστά έμειναν για δεύτερη μέρα χτες, τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης, που διαμαρτύρονται για τη μείωση των πιστώσεων για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για 100 επιπλέον θέσεις έκτακτων εκπαιδευτικών που θα μοιραστούν στα πανεπιστήμια που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα και μετά από αυτό η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης εξουσιοδότησε τις πρυτανικές αρχές να αποφασίσουν πότε θα ξαναξεκινήσουν τα μαθήματα, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή, για να αποφασίσει τη στάση της.
Χθες η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, σε δηλώσεις της, σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε να εννοηθεί ότι οι πρυτάνεις στα δύο ιδρύματα έχουν άλλους λόγους να αντιδρούν από αυτούς που επικαλούνται: «Εγώ καταλαβαίνω τα προβλήματα, άλλοι έχουν πρυτανικές εκλογές, άλλοι πιέζονται από διάφορες πολιτικές καταστάσεις και θέλουν ενόψει του διαλόγου να δημιουργήσουν θέμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «μεγαλύτερη προσπάθεια» στο όνομα της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού. Η υπουργός έριξε τις ευθύνες, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, στους πρυτάνεις και τους πανεπιστημιακούς, λέγοντας ότι επιλέγουν να κάνουν μάθημα μόνο έξι ώρες τη βδομάδα (δηλαδή, τις ελάχιστες ώρες που απαιτούνται με βάση τη νομοθεσία), αλλά δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη θεσμοθέτησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους πανεπιστημιακούς και ταυτόχρονα, την ανάγκη ικανοποιητικής αμοιβής τους.
Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που επιλέγει το δρόμο του αγώνα, ότι δήθεν δεν μπορούν να κινητοποιούνται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ψευτο - «διάλογος», ακολουθώντας, για άλλη μια φορά, την τακτική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε».
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας (ΠΚΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λάρισα επισημάνθηκε ότι τα πολλά και οξυμένα προβλήματα του Ιδρύματος είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και πως η διέξοδος απ' αυτά βρίσκεται στην πάλη για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν.
Οπως τόνισαν, τα πρώτα σημάδια για το πού πάει η φετινή χρονιά φάνηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες, όπου η πρυτανεία αναγκάστηκε να κόψει το επίδομα στέγασης που έδινε στους φοιτητές, ενώ τα δωμάτια καλύπτουν μόνο 30 από τους 4.500 φοιτητές. Οσον αφορά στον προϋπολογισμό που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό πήρε μόλις τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα τις περικοπές στις θέσεις των συμβασιούχων καθηγητών κατά 68, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες 58 θέσεις μελών ΔΕΠ. Ταυτόχρονα, πολλά τμήματα βρίσκονται σε δυσμενή θέση, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε εργαστήρια και εξοπλισμό, ενώ οι ανάγκες των φοιτητών για αναλώσιμα υλικά στις πολυτεχνικές σχολές τούς αναγκάζουν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των ΠΚΣ κατήγγειλαν πως, ενώ από τη μια βρίσκεται στον αέρα το εξάμηνο, από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης, για να περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, βάζοντας ταφόπλακα στην ανώτατη εκπαίδευση, με τον στημένο εθνικό διάλογο για την Παιδεία, στον οποίο συμμετέχουν ενεργά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και βιομήχανοι. Και καταλήγοντας, κάλεσαν τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.