Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η απάτη του «εθνικού» διαλόγου...

...και οι ρόλοι του «εθνικού θιάσου»

Δεκαετίες τώρα γίνεται προσπάθεια, η τάξη των δισεκατομμυριούχων να εμφανίζεται ότι έχει κοινά συμφέροντα με τη λαϊκή τάξη, να αποκρύπτονται τα διαφορετικά συμφέροντα της μιας τάξης με την άλλη, παρουσιάζοντας τα προβλήματα υπερταξικά, δηλαδή «εθνικά».

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέσπισε τέτοιους διαλόγους, εδώ και 10 χρόνια, με τις Οικονομικές Κοινωνικές Επιτροπές (ΟΚΕ), στις οποίες συμμετείχαν θεσμοθετημένα βιομήχανοι και οι εργαζόμενοι σε μια «κοινή» προσπάθεια αναζήτησης λύσεων, στην ανεργία, στην «ανάπτυξη», στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας κλπ. Ο πολιτικός στόχος ήταν η διαμόρφωση αντίληψης στις γραμμές του εργατικού κινήματος της ταξικής συνεργασίας και των κοινών δήθεν συμφερόντων εργαζομένων και βιομηχάνων. Στο διάλογο αυτό, συμμετείχαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ενώ τον έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Σήμερα, με το διάλογο για την Παιδεία, εμφανίζουν κοινό συμφέρον, το συμφέρον των επιχειρηματιών για ιδιωτική εκπαίδευση, με το συμφέρον του λαού για δημόσια.

Στο ίδιο πολιτικό μοτίβο, στο πρόσφατο παρελθόν, έγινε και ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις, για το Ασφαλιστικό και στο τέλος είχαμε την κατάργηση του 8ωρου και την επέκταση της μερικής απασχόλησης και της μαύρης εργασίας ακόμη και στα σχολεία, τα δε όρια συνταξιοδότησης μετακινούνται σε βιολογικές προκλήσεις.

Ο διάλογος θέλει να στείλει μήνυμα προς όλους, ότι αυτή η πολιτική δεν είναι των βιομηχάνων, της ΕΕ, της κυβέρνησης, αλλά ουδέτερη και άρα επιδέχεται διαμόρφωσης αρκεί να υπάρξουν οι καλές και ρεαλιστικές προτάσεις. Θέλουν, όσον καιρό διαρκεί η συζήτηση, το κίνημα να γίνεται απλός θεατής, αφού περιμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου. Ο χρόνος στο κίνημα παίζει τεράστια σημασία γι' αυτό και πολλά νομοσχέδια τα ψηφίζουν μέσα στο καλοκαίρι. Στο τέλος του διαλόγου το κίνημα δε θα βρίσκεται στο ίδιο αφετηριακό σημείο, αλλά πιο πίσω.

Η ταξική γραμμή για συσπείρωση, για οργάνωση του κινήματος σε αγώνες, δέχεται κριτική ως δογματική και ως επιζητούσα τη σύγκρουση και πιέζεται να αλλάξει, αφού όλοι οι άλλοι συμμετέχουν στο διάλογο.

Ομως, στο διάλογο είναι αδιαπραγμάτευτη η στρατηγική του κεφαλαίου για την εκπαίδευση που διαμορφώθηκε με μια σειρά επίσημα κείμενα (Λευκή Βίβλος για την Παιδεία) και όπως εξειδικεύτηκε ακόμη περισσότερο με τις αποφάσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας, για να υπηρετηθεί η αύξηση κερδών των επιχειρήσεων σε βάρος του κοινωνικού ρόλου της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, διά των προέδρων τους, έσπευσαν αμέσως να συμμετάσχουν, αλλά και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, κάνοντας κριτική στη διαδικασία και όχι στη στρατηγική της πολιτικής που πάει να περάσει. Δεν κάνουν κριτική και δεν αγγίζουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης γιατί συμφωνούν. Είναι γνωστές οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ που υπερακοντίζει για την ιδιωτικοποίηση. Πώς, λοιπόν, να αρνηθεί τη στρατηγική αυτή; Είναι γνωστές, επίσης, οι θέσεις του ΣΥΝ για την πολιτική της ΕΕ, αλλά και η διπλοπροσωπία του, να είναι και με την πολιτική του κεφαλαίου και με όσους θίγονται από αυτή.

Οι πρόεδροι των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ κάνουν κριτική και αυτοί όχι στις στρατηγικές επιλογές για μια πιο ταξική εκπαιδευτική πολιτική, αλλά για τους στόχους που πρέπει να έχει ο διάλογος για την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, με μια δέσμη μέτρων όπως αύξηση των δαπανών στο 5% επί του ΑΕΠ, μαθητική διαρροή, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κλπ.

Κάνουν πως δε γνωρίζουν για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία είναι φέτος λιγότερος από πέρσι και του χρόνου με αυτή τη διακηρυγμένη πολιτική θα είναι χειρότερα; Κάνουν πως δε γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις των Μπολόνια - Λισαβόνας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απαιτούν, όχι αυξήσεις δαπανών, αλλά ένα σχολείο λιγότερου κόστους;

Και με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και με την πολιτική υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου δε γίνεται όμως να πηγαίνεις. Με τη συμμετοχή τους επιζητούν να αποσπάσουν παραχωρήσεις στα όρια αυτής της πολιτικής π.χ. κανένα επιδοματάκι στους εκπαιδευτικούς, κλείνοντας έτσι το μάτι στην κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα «αβρόχοις ποσί», αρκεί να φανεί ότι η «σθεναρή» τους στάση στο διάλογο είχε αποτελέσματα, διαφορετικά είναι εκτεθειμένοι. Στη συνέχεια, θα βγουν να πούνε πως ό,τι πετυχαίνει κανείς, το πετυχαίνει μόνο με μια ρεαλιστική τακτική, όπως αυτή της σοσιαλδημοκρατίας και δε χρειάζονται αγώνες, ταξικό κίνημα, αλλά οι σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή.

Ρόλο σε αυτή την «εθνική» κουστωδία διεκδικούν και οι «Συσπειρώσεις» από μια άλλη «επαναστατική» σκοπιά. Στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ που έγινε πρόσφατα, ενώ διένειμαν κείμενο που καταγγέλλει το διάλογο, εν τούτοις στην τοποθέτηση του εκπροσώπου τους, δήλωσαν ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί στο κίνημα, ανεξάρτητα από θέσεις και πλαίσιο στόχων, αρκεί να είμαστε όλοι μαζί. Βοηθούν την κατεύθυνση που χάραξαν οι ΠΑΣΚ και ΣΥΝ «όλοι μαζί και βλέπουμε».

Για όσους καλοπροαίρετους θέτουν το ερώτημα πώς θα λύσουμε τα προβλήματα αν όχι με διάλογο, τους απαντάμε ότι διάλογοι που έλυσαν κάποια προβλήματα ήταν όλοι αυτοί (και μόνο) που γίνονταν ενώ υπήρχε την ίδια στιγμή ρωμαλέο κίνημα στο δρόμο. Αρα, είμαστε μόνο με το διάλογο που οι όροι του θα επιβάλλονται από τη δυναμική της ταξικής πάλης, της μόνης, που μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις. Με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο συντονίζουμε τον αγώνα και για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Γιάννης ΝΟΤΑΚΗΣ
Εκπαιδευτικός


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ