Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Η κυβέρνηση υποτάσσει την έρευνα στο επιχειρηματικό συμφέρον και υπόσχεται αύξηση κονδυλίων

Η υπαγωγή του τομέα της έρευνας και τεχνολογίας στον ολοκληρωτικό έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο όνομα της σύνδεσης της έρευνας με την «αγορά», ή όπως είπε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλος, στο όνομα της «επιχειρηματοποίησης» της έρευνας. Παρουσιάζοντας χτες τις δράσεις της γενικής γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ξεκαθάρισε ότι η έρευνα και τεχνολογία στη χώρα μας ορίζεται και καθορίζεται από τις αποφάσεις των συνόδων κορυφής της Βαρκελώνης και της Λισαβόνας με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Μια από τις αναγκαιότητες που προκύπτουν από αυτό το πλαίσιο είναι η αύξηση των δαπανών για την έρευνα μέχρι το 2010 στο 1,5% του ΑΕΠ από 0,67% που είναι σήμερα. Σε αυτές τις δαπάνες, η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι μόλις το 40%. Ακόμη περισσότερο, το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει μεταξύ άλλων να εισάγει νέα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα και τεχνολογία και ν' αναπτύξει σχέδιο για την προώθηση της διασύνδεσης της αγοράς και της εκπαίδευσης με την έρευνα. Οπως ειπώθηκε, θα ισχύουν πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ασχοληθούν με την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και παροχές για την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.

Οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα χρηματοδοτούνται για έρευνα, αλλά θα ενισχυθεί και η δυνατότητα των συμπράξεων με ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα και Πανεπιστήμια για ερευνητικό έργο! Με λίγα λόγια θα μοιράζονται χρήματα - το ΕΠΑΝ προβλέπει 730,5 εκατ. ευρώ - αφειδώς είτε απευθείας στους ιδιώτες, είτε για τους ιδιώτες και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό, αφού η μόνη σχετική υπόμνηση ήταν ότι δίνεται έμφαση στη βιοτεχνολογία, την περιβαλλοντική τεχνολογία και την καινοτομία στον οικολογικό τομέα. Στο ερώτημα αν και από πού θα βρεθούν χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ερευνητικών κέντρων, ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι ...απαιτείται «εξορθολογισμός δαπανών», «νοικοκύρεμα» και γενικώς συγκράτηση δαπανών!!!

Ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ι. Τσουκαλάς, σύνδεσε την έρευνα με το «επιχειρείν», ενώ ο γγ Ανταγωνιστικότητας Σ. Ευσταθόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι «η μετουσίωση των αποτελεσμάτων της Ερευνας σε καινοτόμα προϊόντα και μεθόδους παραγωγής θα καταστήσει την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και τις ελληνικές επιχειρήσεις εξωστρεφείς και κερδοφόρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιοτικό μας επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ