Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Το μέλλον μας είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός

Στα κόκκινα ντύθηκε το «Europa center», στην Πάτρα, για τη διεθνιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν τις αντιπροσωπείες από το ΚΚ Κούβας, ΚΚ Λουξεμβούργου, ΚΚ Συρίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, ΚΚ Λαών της Ισπανίας και του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, οι κομμουνιστές της Αχαΐας, σε μια ιδιαίτερη, ζεστή, συντροφική εκδήλωση φιλίας και αλληλεγγύης, που διοργανώθηκε προς τιμήν τους.

Η αίθουσα του «Europa center» στην Πάτρα, που είχε ντυθεί στα κόκκινα για να υποδεχτεί τις αντιπροσωπείες των κομμάτων, αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει όλο αυτό τον κόσμο, που ήρθε να χαιρετίσει και να ακούσει ξένους συντρόφους να μεταφέρουν τις εμπειρίες από τους αγώνες που δίνουν για τα δίκαια των λαών τους, με τους φοιτητές να ξεχωρίζουν με τη μαζική και ζωντανή τους παρουσία και να δίνουν με το πάθος τους το επαναστατικό στίγμα της βραδιάς.

Το δεύτερο καλωσόρισμα έγινε από τον Παύλο Στάμου, μέλος του ΝΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο οποίος μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό παρέδωσε τη σκυτάλη στους φιλοξενούμενους.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Λεοπάλδο δελ Πράδο, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Λαών της Ισπανίας και μέλος της Διεθνούς του Επιτροπής, ο οποίος στον χαιρετισμό του σημείωσε πως «σήμερα είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των επαναστατικών οργανώσεων του κόσμου, εφόσον η ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού έχει καθορίσει με σαφήνεια ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την επανάσταση. Ομως, αυτός ο παγκόσμιος αγώνας έχει επίσης κάποια περιφερειακά και εθνικά όρια, όπου οι επαναστατικές εργατικές δυνάμεις χρειάζονται οργανωτικές δομές πολιτικού συντονισμού».

Ακολούθως, πήρε το λόγο, ο Φάμπιο Αμάτο, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, επισήμανε ότι «το κομμουνιστικό κίνημα που υπέστη βαριά ήττα, μπορεί να ξαναγεννηθεί, εάν δεν κλείνεται στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά εάν είναι ικανό, όπως έλεγε ο Μαρξ, να καταλύει την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων».

Η αίθουσα σείστηκε από θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα, όταν στο βήμα ανέβηκε ο Οσκαρ Μαρτίνεθ Κόρδοβα, αναπληρωτής επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος Κούβας, και το σύνθημα «η Κούβα δείχνει το δρόμο των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» ήταν η πρώτη απάντηση των παρευρισκομένων, ως ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των Κουβανών για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα τους.

«"Κομπανιέρος", στο όνομα της ΚΕ του ΚΚΚ θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τους ένθερμους και αδελφικούς μας χαιρετισμούς στο ΚΚΕ και στους Ελληνες φίλους μας», ήταν οι πρώτες κουβέντες του Κουβανού κομμουνιστή. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε με στοιχεία για την καταστροφική επέλαση του καπιταλισμού σε βάρος των λαών, σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, ενώ, αναφερόμενος στην επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στη χώρα του τόνισε πως «και αυτές οι νέες προσπάθειές τους να καταστρέψουν την επανάστασή μας θα αποτύχουν» και κατέληξε: «Με τη δύναμη των ιδεών μας έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί είμαστε επαναστάτες και έχουμε εμπιστοσύνη στην πάλη των λαών».

Στην παρέμβασή του, ο Αλί Ρουκέρτ, πρόεδρος του ΚΚ Λουξεμβούργου, υπογράμμισε πως «η διεθνοποίηση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί να αποκτήσει μαζικό και κυρίως σταθερό χαρακτήρα, αν δε βασίζεται σε ένα διακριτό και ισχυρό κομμουνιστικό πόλο, που να μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη για ριζικές αλλαγές στον κόσμο».

Εκ μέρους του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, ο πρόεδρός του Γκιούλα Τύρμερ, επισήμανε πως «εμείς οι Ούγγροι κομμουνιστές συμμεριζόμαστε τις απόψεις σας στα βασικά θέματα διεθνούς πολιτικής και συνεργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας στο μαρξισμό - λενινισμό. Πρέπει να βρούμε αποτελεσματικές μορφές κοινής πάλης όλων αυτών των κομμάτων που πραγματικά θέλουν να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, Βισάλ Φαρχά - Μπαγκντάς, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Συριακού ΚΚ, σημείωσε ότι οι λαοί της Μέσης Ανατολής αντιστέκονται στην απειλή της ανοιχτής πολεμικής επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με τους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης να δείχνουν το δρόμο του αγώνα.

Στη συνέχεια, όλοι οι ξένοι αντιπρόσωποι των κομμάτων δέχτηκαν ερωτήσεις γύρω από τα ζητήματα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό για να κλείσει η εκδήλωση - στην πιο έντονη στιγμή της - με τους συγκεντρωμένους όρθιους και με την αριστερή γροθιά υψωμένη να τραγουδούν τη «Διεθνή». Ο επίλογος «γράφτηκε» με το σύνθημα: «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ