Τη σταθερή προσήλωσή τους στη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης, για την εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας», του «εκσυγχρονισμού» και τελικά της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ξορκίζοντας ταυτόχρονα τους αγώνες, επαναβεβαίωσαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ κατά τη διάρκεια του 40ού απολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».
Οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» κάλεσαν τους συνέδρους να πάρουν απόφαση για αγωνιστικό συντονισμό με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει στο σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο και να προκηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία βεβαίως απέρριψε την πρόταση.
Τα στελέχη της ΔΑΣ κατέθεσαν το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Κατήγγειλαν τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους μέσα στους χώρους δουλιάς για την ανάδειξη των προβλημάτων και των αιτιών που τα γεννούν, για την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση του κλάδου σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων (Καλαφάτης της ΝΔ, Σβουρίδης και Κανελόπουλος του ΠΑΣΟΚ) απέφυγαν να αναφερθούν στα ζητήματα που «καίνε», και επιδόθηκαν σε επίδειξη της πολιτικής των κομμάτων τους, από τη σκοπιά βεβαίως της καλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων.
Οι Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και Γρ. Φελώνης, πρόεδρος του ΕΚΑ, αφού συναίνεσαν και συναινούν στις πιο αντιδραστικές πολιτικές σε βάρος της εργατικής τάξης, θυμήθηκαν χτες, για τις ανάγκες του συνεδρίου, τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μάλιστα αναμάσησε πάλι τα περί διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Οταν, μόλις προχτές, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αρνήθηκε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.
Ο Δ. Κουμπούρης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι σήμερα «η θέση των εργαζομένων χειροτερεύει, ενώ η ανάπτυξη που προκλήθηκε από το μόχθο τους, πήγε στην τσέπη των λίγων». Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως κάτι καλό μπορεί να προκύψει από την εναλλαγή στην εξουσία των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και υπογράμμισε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική για την εργατική τάξη αν δε συγκρουστεί με αυτές τις πολιτικές.