Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ταϊλάνδης (αξιωματική αντιπολίτευση), Μπανιάτ Μπανταντάν, ανακοίνωσε χτες ότι παραιτείται μετά την «συντριπτική» ήττα που υπέστη στις εκλογές της Κυριακής στη χώρα από το κυβερνών κόμμα Thai Rak Thai («Οι Ταϊλανδοί αγαπούν τους Ταϊλανδούς») του πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα.

ΣΟΦΙΑ.-- Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξασφάλισε χτες την επιβίωσή της, μετά από συμφωνία που συνήψε με το κόμμα Νέοι Καιροί για να μην περάσει η πρόταση δυσπιστίας. Δεν είναι γνωστά ακόμη τα ανταλλάγματα που παραχώρησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το Εθνικό Κίνημα Συμεών, του πρώην βασιλιά και νυν πρωθυπουργού Σαξκομπουργκότσκι, και το σύμμαχό του Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ενα από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος στη Σρι Λάνκα, και τέσσερα ακόμη μέλη της οργάνωσης, δολοφονήθηκαν χτες σε περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση. Δεν είναι γνωστό ποιοι εκτέλεσαν τους πέντε και με ποιο κίνητρο. Η οργάνωση κατηγόρησε παραστρατιωτικούς που δρουν σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Προέδρου Τσαντρίκα Καμαρατούγκα.

ΜΟΥΛΤΑΝ.-- Μια εξεγερμένη φυλή του Πακιστάν απείλησε χτες να ανατινάξει πετρελαιαγωγό στην επαρχία Μπαλουχιστάν. Η κυβέρνηση υπό το στρατηγό-«πρόεδρο» Μουσάραφ ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή της Ντέρα Γάζι Χαν, όπου βρίσκεται επίσης και ατομικό εργοστάσιο.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και ένας του Αλ Τζαζίρα, τραυματίστηκαν χτες από πυρά αγνώστων σε ενέδρα σε περιοχή των φυλών του Πακιστάν.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Μετασεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες κοντά στα νησιά Ανταμαν και Νίκομπαρ, που αποτελούν διοικητικά ινδικό έδαφος, και βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 9 Ρίχτερ της 26ης Δεκεμβρίου βόρεια της Σουμάτρας και επλήγησαν από το τσουνάμι που προκάλεσε. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από το χτεσινό σεισμό.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κηδεύτηκαν χτες οι 18 Ισπανοί νέοι που εξέπνευσαν λόγω διαρροής αερίου σε ξενοδοχείο, όπου λάμβαναν μέρος σε πάρτι γενεθλίων, στη Μορέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ