Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ω φαύλη πόρνη πολιτεία!..

Σκέφτηκε αυτός που υπογράφει αυτή τη στήλη να γράψει κάτι πιο ελαφρό, κάτι σαν ανάσα ζωής, κάτι έστω το «χωνευτικό» ως αντίσταση σ' αυτήν την ατμόσφαιρα του γκρίζου που βαραίνει ασφυκτικά την πολιτεία. Δεν μπόρεσε. Ζόφος και δυσωδία από τη γάγγραινα των σκανδάλων που πολλαπλασιάζονται. Επίγειοι αντιπρόσωποι του επουράνιου τίποτα χορεύουν καρσιλαμά με τους άλλους εκείνους - και τους όσους και όποιους - με τη ζυγαριά της Θέμιδος στο χέρι ασχημονούν βάναυσα, ζυγίζοντας το βρώμικο χρυσάφι που αποκομίζουν κατά τις νέες διαπλοκές απίστευτων μαφιόζικων συνδυασμών.

Και από κοντά οι παραδημοσιογραφούντες πρακτορίσκοι των μυστικών κρατικών κονδυλίων. Και από κοντά και άλλοι και άλλοι, όπως και οι παραγιατροί που καταθέτουν τα «νυστέρια» τους αν δεν πέσει η «μονέδα» των φακέλων.

Μέσα σε αυτό το βόρβορο, που αντιστοιχείται με την ένοχη πολιτεία, θυμηθήκαμε τον Αρετίνο, τον επονομαζόμενο «θείο» που αποκαλούσε τον Πάπα της εποχής του «ερυθρόπρωκτο πίθηκο» και έλεγε για την πόλη του Ρώμου και του Ρωμύλου: «Ω Ρώμη, πόρνη πόλη με πόσην ηδονή θα μου πουλιόσουνα αν είχα το απαραίτητο χρυσάφι για να σε αγοράσω».

Ετσι καταφύγαμε και πάλι στους ποιητές που αφήνοντας κατά μέρος τις περίτεχνες «φιοριτούρες» και τους υπαρξιακούς αναστεναγμούς, καυτηριάζουν τα «σεσηπότα μέλη» της κοινωνίας, εκεί που το μαχαίρι των ταγών της πολιτείας δεν προχωράει πέρα από την επιδερμίδα. Θυμηθήκαμε το παιδικό ποιημάτιο: «Ο παπάς ο γούμενος με τα γουμενάκια του και με τα παιδάκια» που απομυζούν και τον οβολό των αφελών και από τον «μπεζαχτά» της σωματεμπορίας, αντάμα με δικαστάδες.

Γράφει ο Δήμος Τανάλιας - (Κώστας Βάρναλης: Για να πληρώσεις/τους παπάδες/κάνε και το γαΐδαρο παράδες...».

Και με τη φαρμακερή του γλώσσα ο Ανδρέας Λασκαράτος: Ο παπάς οποίος είναι σήμερα, είναι μία ειδεχθής παραμόρφωση του ιερέως. Η διαγωγή του, μέσα στα ράσα είναι εκείνη που ήταν και πριν της μεταμφίεσής του. Ο παπάς τούτος εξακολουθεί να κλέφτη, να ψευδομαρτυρή, να αφορκίζη, να είναι πόρνος, μέθυσος, χαρτοπαίχτης, βλάσφημος...

Μια ανάσα από τα τρακτέρ που έβαλαν μπρος.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ