Νεκροί και τραυματίες σε εξέγερση Ιρακινών κρατουμένων στο νότιο Ιράκ
«Χάθηκαν» 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατοχική διοίκηση του Πολ Μπρέμερ
Associated Press |
Εκλογικό τμήμα στη Μοσούλη διάτρητο από τις σφαίρες |
Νέα έκκληση ενότητας απηύθυναν, χτες, ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, όπως και ο δοτός Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ, ενώ άρχιζε η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις, τόσο αυτές που συμμετείχαν όσο και αυτές που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, δηλώνουν αποφασισμένες να συνεργαστούν και να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο εμφύλιας σύρραξης. Εντούτοις, τη δυσαρέσκειά της δεν έκρυψε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική ηγεσία, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν να δηλώνει ανοιχτά ότι «η Αγκυρα δε θα μείνει αμέτοχη αν τα δικαιώματά της θιγούν από τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ».
Το αργότερο σε δέκα ημέρες εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 30ής Γενάρη. Από χτες, όλες οι κάλπες βρίσκονται στα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Η δοτή κυβέρνηση έδωσε εντολή να ανοίξουν τα σύνορα και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ο πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ κάλεσε όλες τις πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες να συμμετάσχουν «στην πολιτική ανοικοδόμηση» της χώρας, απευθύνοντας πρόσκληση στον σιίτη ακραίο θρησκευτικό ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και συγχαίροντας τη στάση του σουνιτικού Ισλαμικού Κόμματος. Τόσο ο Γιαουάρ, πάντως, όσο και ο δοτός υπουργός Αμυνας, Χάζεμ Σαλάν, τάχθηκαν ενάντια στο ενδεχόμενο άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο στην παρούσα φάση που η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί. Μια τέτοια προοπτική, φυσικά, πριν από όλα, είχε αποκλειστεί από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος, με ανακοίνωση, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.
Associated Press |
«Ελευθερία» και «δημοκρατία» |
Την ίδια ώρα, η οργάνωση που φέρεται να καθοδηγείται από τον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι απειλούσε με νέα κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων, ενώ μια άλλη ένοπλη οργάνωση απειλούσε να εκτελέσει έναν Αμερικανό στρατιώτη που διατείνεται ότι έχει απαγάγει. Παραλλήλως, συνεχίζεται η έρευνα για τις συνθήκες κατάρριψης, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, του βρετανικού μεταγωγικού «C 130», το βράδυ της Κυριακής, βορείως της Βαγδάτης.
Βρετανοί ειδικοί αμφισβητούν την αυθεντικότητα του βίντεο που δόθηκε από την οργάνωση «Ταξιαρχίες της Επανάστασης των χρόνων του 1920», που διεκδικεί την ευθύνη της επίθεσης. Εντούτοις, παραδέχονται ότι η ίδια η φύση της επίθεσης (δηλαδή η χρήση πυραύλων εδάφους αέρος) είναι εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, καθώς αποδεικνύει ότι οι αντάρτες διαθέτουν ολοένα και περισσότερο εξελιγμένο οπλισμό.
Αγνωστο είναι το πού και πώς δαπανήθηκαν 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό ανοικοδόμησης του Ιράκ, που διαχειρίστηκε η κατοχική διοίκηση υπό τον Πολ Μπρέμερ, από την έναρξη της κατοχής μέχρι τον Ιούνιο του 2004. Αυτό αναφέρει έκθεση που συντάχθηκε από τον ειδικό γενικό επιθεωρητή της ιρακινής ανοικοδόμησης στην Ουάσιγκτον. Στην έκθεση αναφέρεται το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ καταγράφονται κονδύλια για τη μισθοδοσία 8.206 φρουρών σε ένα ιρακινό υπουργείο, επαληθεύτηκε ότι στις συγκεκριμένες θέσεις δεν απασχολούνταν παρά μόνο 602.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κατασπαταλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε άγνωστους προορισμούς, χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να ενδυναμωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Πολ Μπρέμερ διαψεύδει ότι έγινε διασπάθιση του αμερικανικού δημοσίου χρήματος και υποστηρίζει ότι απλώς δεν τηρήθηκαν αναλυτικά λογιστικά στοιχεία εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης.