Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΟΧΙ στην «εικονική» ανεξαρτησία των Βάσκων

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Απορριπτική, αναμενόταν, να είναι η απόφαση του ισπανικού Κοινοβουλίου για το σχέδιο ανεξαρτησίας των Βάσκων. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τα μέλη του κοινοβουλίου στη Μαδρίτη θα απορρίψουν με μεγάλη πλειοψηφία τα σχέδια του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε.

Τα δυο μεγάλα ισπανικά κόμματα, των σοσιαλιστών και της συντηρητικής αντιπολίτευσης - που κατέχουν τις 312 από τις 350 έδρες του Κοινοβουλίου - ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν το βασκικό σχέδιο ανεξαρτητοποίησης. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος περιέγραψε το σχέδιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ως «κεκαλυμμένη απόπειρα απόσχισης» και επέμεινε ότι το σχέδιο θα απορριφθεί.

H πρόταση έφτασε στο ισπανικό Κοινοβούλιο στις 14 Γενάρη και θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ως σχέδιο «εικονικής ανεξαρτησίας». Εμπνευστής του είναι ο περιφερειακός πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, και «χορηγός» της το βασκικό Κοινοβούλιο. Αν και η υιοθέτησή της δεν ήταν άκοπη, διασφαλίστηκε την τελευταία στιγμή χάρη στη μεταστροφή κάποιων βουλευτών του Μπατασούνα. Το σχέδιο προτείνει την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη του 1979, ο οποίος παρέχει στην περιοχή των Βάσκων ευρεία αυτονομία, υπέρ ενός περισσότερο ανεξάρτητου καθεστώτος «ελεύθερου κράτους». Προβλέπει διαφορετική υπηκοότητα, διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα και το σημαντικότερο, μια χαλαρή σχέση της χώρας των Βάσκων με την υπόλοιπη Ισπανία.

Οπως διαφάνηκε, στο θέμα του σχεδίου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι απόλυτα σύμφωνες: Στην απόρριψη! Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκασπάρ Λιαμαζάρες, τάσσεται βέβαια κατά του σχεδίου ανεξαρτητοποίησης, πιστεύει όμως ότι η συζήτηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο ήταν απαραίτητη: «Αναφορικά με το μοντέλο του κράτους, νομίζω ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση, μια μεταβατική περίοδο. Και μάλιστα χωρίς επιστροφή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ