Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο χορηγών για την τεχνική εκπαίδευση

Αντίθετοι στην υποταγή της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις οι εκπαιδευτικοί

Διήμερο με θέμα «Δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, δομή και προοπτικές» διοργάνωσαν στις 28 - 29 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και χορηγοί ήταν επιχειρήσεις ΜΜΕ και της βιομηχανίας, σχολές κομμωτικής, γνωστός τραπεζικός όμιλος. Στο διήμερο κυριάρχησε η λογική της σύνδεσης της ΤΕΕ με «τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων», πράγμα που είχαν καταγγείλει οι 5 ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, που επίσημα ούτε καν είχαν προσκληθεί.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν και μίλησαν: ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας με εισήγηση για το «επαγγελματικό προφίλ των αποφοίτων ΤΕΕ και τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς», η γενική διευθύντρια Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με εισήγηση για τη «σύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση», η Α' αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για «τις ανάγκες σε στελέχη των επιχειρήσεων - μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου», η ΓΓ Περιφερειακού Τμήματος ΚΜ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την «απόκτηση οικονομικών γνώσεων που θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα ένταξης στην αγορά εργασίας», εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σχολικοί Σύμβουλοι ειδικοτήτων, σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Επίσης παρέμβαση έκαναν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΟΛΤΕΕ, που συμμετείχαν τελικά. Τη συζήτηση συντόνιζαν υπεύθυνοι από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο ειδικός συνεργάτης του νομάρχη Θεσσαλονίκης σε θέματα ΤΕΕ, κ.ά. Σημειώνεται ότι στο διήμερο παραβρέθηκαν μόνο βουλευτές της ΝΔ.

Εκπρόσωπος της Α' ΕΛΜΕ κατά το τέλος των εργασιών εξέφρασε την αντίθεση των ΕΛΜΕ για τη λογική που διαπέρασε την ημερίδα, για τη χρήση των συμπερασμάτων της - όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της ημερίδας - στον «εθνικό διάλογο» αλλά και γιατί επιχειρήθηκε αποκλεισμός των συνδικαλιστικών φορέων εκπαιδευτικών ή εργαζομένων με αποτέλεσμα να ακουστεί μονομερώς η άποψη που θέλει την Παιδεία υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως υπαγορεύεται από τη συνθήκη της Μπολόνια. Ενώ δήλωσε ότι οι ΕΛΜΕ δε θα ανεχθούν να γίνει η δημόσια ΤΕΕ πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ