Κυριακή 30 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ολλανδικό τουρνουά Βάικ Ααν Ζέε

Νέες δηλώσεις Κασπάροβ και άρνηση συμμετοχής του στη διαδικασία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

«...Πέμπτος στην παγκόσμια λίστα της FIDE και 14ος στο Βάικ Ααν Ζέε;», φαίνεται να συλλογίζεται ο νεαρός Ρώσος GM Αλεξάντερ Μορόζεβιτς
«...Πέμπτος στην παγκόσμια λίστα της FIDE και 14ος στο Βάικ Ααν Ζέε;», φαίνεται να συλλογίζεται ο νεαρός Ρώσος GM Αλεξάντερ Μορόζεβιτς
Μόνο αποζημίωση δε ζήτησε (στο παρελθόν είχε κάνει τα σχετικά συμβόλαια...) από τη FIDE ο πρώτος στην παγκόσμια λίστα του ΕΛΟ με 2804, Γκάρι Κασπάροβ, σε πρόσφατη επιστολή του προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των 3 προηγούμενων χρόνων, τα ματς για την ενοποίηση του σκακιού και την ανάδειξη ενός και μόνο παγκόσμιου πρωταθλητή σχεδιάστηκαν και ματαιώθηκαν τέσσερις φορές, οι προθεσμίες περνούσαν και οι εγγυήσεις αγνοήθηκαν. Συχνά απέρριψα δελεαστικές προτάσεις συμμετοχής μου, όπως αυτή του Βάικ Ααν Ζέε, επειδή οι ημερομηνίες συνέπιπταν με αυτές της FIDE για το ματς Κασπάροβ - Καζιμτζάνοβ στο Ντομπάι των Αραβικών Εμιράτων. Αποτέλεσμα αυτής της ταλαιπωρίας μου - σημειώνει στη μακροσκελή του επιστολή ο Κασπάροβ - δεν ήταν μόνο η μεγάλη ψυχολογική πίεση, αλλά και η μεγάλη απώλεια εισοδημάτων.

Είκοσι χρόνια - συνεχίζει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής - παραμένω πρώτος και με μεγάλη διαφορά, στους διεθνείς πίνακες, αλλά τώρα αναγκάζομαι να αποσυρθώ από την όλη διαδικασία του ενοποιημένου (εννοεί εδώ τη γνωστή συμφωνία της Πράγας) πρωταθλήματος, ακόμα και αν τελικά βρεθεί χώρα που θα αναλάβει το ματς με τον Καζιμτζάνοβ. Κλείνοντας την επιστολή του ο Ρώσος GM δήλωσε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί το σκάκι και όσους το αγαπούν.

Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του Ενοποιημένου Παγκόσμιου Σκακιού, Λέκο, Κράμνικ και Πονομαριόφ έδιναν τις δικές τους μάχες στο πανίσχυρο Διεθνές Τουρνουά της Ολλανδίας. Λέκο και Ανταμς (Αγγλία 2741) ήταν οι πρωτοπόροι μετά τον 5ο γύρο με 3,5 βαθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ