Οι νόμοι, μέχρι να αλλάξουν, δεν ισχύουν για το μεγάλο κεφάλαιο, δηλώνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες
Νομοθετική κατοχύρωση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου με μεσάζοντα την κυβέρνηση, συνιστά το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Λίγες μέρες μετά την παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλου, που επανέλαβε ότι η απλοποίηση των διαδικασιών είναι βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Ο ίδιος ο Δ. Σιούφας επισήμανε χτες ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Πώς το κάνει αυτό; Με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρει: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, μπορεί να χορηγείται άδεια εγκατάστασης για ίδρυση νέων μονάδων ή για επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, για την πραγματοποίηση ιδιαίτερα σημαντικών για την Εθνική Οικονομία παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες αφορούν σε εγκατάσταση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των μονάδων αυτών, κατά παρέκκλιση του νόμου αυτού ή άλλων νόμων, εφόσον από τη διαδικασία Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων δεν προκύπτει αποδεδειγμένα ότι επιβαρύνονται ουσιωδώς τα περιβαλλοντικά δεδομένα».
Το ποιος θα κρίνει τη σημασία της επένδυσης και ποιο είναι το «ουσιώδες» είναι φανερό. Με μόλις 3 υπογραφές ένας μεγάλος επιχειρηματίας θα μπορεί μέσα σε μια μέρα και έξω από κάθε νόμο να φτιάξει ό,τι και όπου θέλει!!! Η συγκεκριμένη ρύθμιση πλήττει απευθείας και ανεπανόρθωτα κάθε προσπάθεια της μικρής εγχώριας βιοτεχνίας για επιβίωση. Συνακόλουθα, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου - μετά από την παραπάνω ρύθμιση - να εμφανίσει διατάξεις του νομοσχεδίου ως ιδιαίτερα ευνοϊκές για τις μικρές επιχειρήσεις, όταν αυτό που κάνει, στην καλύτερη περίπτωση, είναι να τις καταδικάζει στη στασιμότητα, στο υπόγειο της πολυκατοικίας, στο μικρό χώρο, στις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας. Την ίδια ώρα ενεργοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο για την ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών, προκειμένου να αυξήσει την προστιθέμενη αξία των επενδύσεων των μεγάλων βιομηχανιών.
Το νομοσχέδιο καταργεί τους νόμους 2516/97 και 2965/01 για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τα θέματα αυτών των μονάδων ειδικά στην Αττική, αντίστοιχα.
Επίσης: Μειώνονται σε 8 από 20 τα δικαιολογητικά για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. Αυξάνεται το όριο κινητήρια ισχύος των επαγγελματικών εργαστηρίων από 12KW σε 22KW (30 ίπποι). Καταργείται η διπλή αδειοδότηση των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δε θα χρειάζονται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας οι επιχειρήσεις με κινητήρια ισχύ μέχρι 4KW και θερμική ισχύ μέχρι 8KW. Τα επαγγελματικά εργαστήρια που εγκαθίστανται σε χώρους κύριας χρήσης δε θα υποχρεώνονται σε αλλαγή χρήσης του χώρου εγκατάστασης. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης θα μπορούν να εγκαθίστανται σε οικισμούς υφιστάμενους πριν το 1923. Δίνεται προθεσμία τριών χρόνων για τη μεταφορά μονάδων που δεν τους επιτρέπεται να λειτουργούν εκεί που βρίσκονται τώρα. Επιτρέπεται στις νόμιμες επιχειρήσεις να λειτουργούν στη θέση που βρίσκονται ακόμη και αν αλλάξει η χρήση γης. Εάν η μονάδα λειτουργεί, αλλά έχει λήξει η άδειά της και έχει αλλάξει η χρήση γης, η άδειά της ανανεώνεται. Εάν μεταβιβαστεί η επιχείρηση μεταβιβάζεται και η άδεια λειτουργίας. Αυξάνεται από 6 σε 8 χρόνια η διάρκεια της άδειας λειτουργίας. Για έναρξη εργασιών απαιτείται η προσκόμιση στην εφορία της άδειας εγκατάστασης ή λειτουργίας.