Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φίμωτρο» στην ελευθερία της έκφρασης

Εικόνα από το βιβλίο του Χάντερερ
Εικόνα από το βιβλίο του Χάντερερ
Φυλάκιση 6 μηνών επέβαλε στον Αυστριακό δημιουργό κόμικς Γκέρχαρντ Χάντερερ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το βιβλίο του «Η ζωή του Ιησού» (εκδόσεις «Οξύ»), το οποίο κατά τους δικαστές «συνιστά δημόσια και κακόβουλη εξύβριση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»!

Η ιστορία ξεκίνησε το Γενάρη του 2003, όταν, με εισαγγελική παραγγελία, κατασχέθηκαν τα αντίτυπα από τέσσερα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία, για «προσβολή της χριστιανικής ή άλλης θρησκείας»! Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διατήρησε σε ισχύ την κατάσχεση, το εκδοτικό άσκησε έφεση, η οποία απορρίφθηκε, ενώ η άσκηση αναίρεσης αυτής της απόρριψης από το εκδοτικό εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο.

Στο «σκαμνί» έκατσαν ο Νίκος Χατζόπουλος (εκδότης), οι υπεύθυνοι των βιβλιοπωλείων από όπου κατασχέθηκε το βιβλίο, ενώ κατηγορούμενος ήταν και ο συγγραφέας, ο οποίος καταδικάστηκε, σε αντίθεση με τους άλλους κατηγορούμενους.

Το βιβλίο αποτελεί ένα χιουμοριστικό κόμικ, που, σύμφωνα με το δημιουργό του, επιχειρεί να «χτυπήσει» την εμπορευματοποίηση της θρησκείας μέσα από μια σατιρική ματιά στην «επίσημη» βιογραφία του Χριστού. Να σημειωθεί, ότι σε πολλές χώρες όπου κυκλοφόρησε (και καθολικές) κανένας εισαγγελέας δεν ένιωσε «προσβεβλημένος».

Η υπεράσπιση τόνισε ότι το βιβλίο επ' ουδενί προσβάλλει τη θρησκεία ή τον Ιησού. Αντίθετα, καυτηριάζει αλληγορικά, με συνεχή αναχρονισμό και αναφορές, συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν σε πρακτικές συγκεκριμένων εκπροσώπων της Εκκλησίας. Επιπλέον υποστήριξε, ότι ακόμα κι αν οι απόψεις του συγγραφέα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα «πιστεύω» οποιουδήποτε χριστιανού, ή θεωρηθούν ακραίες, είναι σεβαστό το δικαίωμά του με ένα έργο τέχνης, όπως αναμφίβολα είναι η «Ζωή του Ιησού», να εκφράσει τις απόψεις του. Η ελληνική Δικαιοσύνη, όμως, δεν «εμπνέεται» από το Διαφωτισμό...

Η απόφαση αυτή συνιστά ξεκάθαρη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και αναδεικνύει την «ελαστικότητα» της Δικαιοσύνης στον καπιταλισμό, όταν «θίγεται» ο σκοταδισμός της κυρίαρχης Εκκλησίας. Να σημειωθεί, ότι ενώ ο εκδότης αθωώθηκε, τα κατασχεθέντα βιβλία δημεύτηκαν από το δικαστήριο.

Ο συγγραφέας δήλωσε, μεταξύ άλλων, αγανακτισμένος καθώς - όπως τόνισε - «ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό ότι το δικαστήριο θα κατέληγε σε τέτοια απόφαση. Θεωρώ ότι η απόφαση του δικαστηρίου, και πάνω απ' όλα η ποινή που μου επιβλήθηκε, είναι μια σκανδαλώδης επίθεση κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και της καλλιτεχνικής έκφρασης, που προστατεύονται αμφότερα στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Επιπλέον, η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των συναδέλφων μου, που τη θεωρούν ως επίθεση και κατά του έργου τους».

Την καταδίκη του Γκέρχαρντ Χάντερερ, ο οποίος θα ασκήσει έφεση, πρόβαλλαν την περασμένη Παρασκευή όλες σχεδόν οι αυστριακές εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ