Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της τράπεζας, Γ. Δασκαλάκης, μετά την ...«επιτυχή» συνεργασία με την «Ιντεραμέρικαν» , η οποία αφού ξεζούμισε την τράπεζα στη συνέχεια την εγκατέλειψε, ανακοίνωσε χτες την αποχώρησή του, έχοντας ήδη προετοιμάσει το έδαφος για το ξεπούλημα...
Πρώτο στάδιο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 33,5 δισ. δρχ.
Δεύτερο, η ιδιωτικοποίησή της, πιθανότατα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Ετσι μπορεί να περιγραφεί η από εδώ και πέρα πορεία της Γενικής Τράπεζας, η οποία χτες πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση, με κύριο θέμα τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρό της, Γιώργο Δασκαλάκη, κύριο εμπνευστή του πρόσφατου ατελέσφορου και ζημιογόνου «γάμου» της τράπεζας με τον Δ. Κοντομηνά της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, χτες ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη διοίκηση της τράπεζας. Πάντως, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα, υπό τον Γ.Δασκαλάκη, διοίκηση της τράπεζας, στη χτεσινή γενική συνέλευση προσπάθησε κυριολεκτικά να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο:
- Θεώρησε ξεχωριστή επιτυχία τη συνεργασία με τον όμιλο «Ιντεραμέρικαν» (τον Ιούνη του 1998 είχε εμφανιστεί σαν «στρατηγικός συνεργάτης»), τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι ο τελευταίος έκανε παιγνίδι με τη μετοχή της Γενικής - κυριολεκτικά τη χρησιμοποίησε σαν φούσκα - την ανέβασε και όταν ανέβηκε αρκετά, παράτησε τη διοίκηση Δασκαλάκη στα κρύα του λουτρού αποκομίζοντας - σύμφωνα με τους εργαζόμενους - περισσότερα από 30 δισ. δρχ.
- Μόλις χτες ανακοινώθηκε ότι ανατέθηκε σε ξένη εταιρία η αποτίμηση των τριών κοινών εταιριών που δημιούργησε η Γενική με την «Ιντεραμέρικαν», όταν υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες, ότι μέσω των εταιριών αυτών η «Ιντεραμέρικαν» λεηλάτησε το πελατολόγιο της Γενικής.
- Με ευθύνη και της συνδικαλιστικής ηγεσίας - η οποία μέχρι πρότινος είχε ανοίξει πόλεμο προβολής συντεχνιακών αιτημάτων - στη συνέλευση δε συζητήθηκε πού κατέληξαν τελικά τα 23 δισ. δρχ. από την προηγούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον Ιούνη του 1998. Η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων είχε διατυπώσει σοβαρότατες καταγγελίες για την τύχη των χρημάτων και είχε ζητήσει την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η αναδίπλωσή της ίσως έχει σχέση με την ικανοποίηση ορισμένων θεσμικών αιτημάτων από τη διοίκηση Δασκαλάκη, τα οποία και ανακοίνωσε χτες.
Με τον κύριο μέτοχο της Γενικής, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, να συζητά με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες την εξαγορά (κατά καιρούς έχουν ακουστεί τα ονόματα του Λάτση, της Πειραιώς, του Κόκκαλη κλπ.) και τη συνδικαλιστική ηγεσία συνυπεύθυνη στο παιγνίδι εξαγοράς, η Γενική οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.