Μέρος 1ο
Τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης», η «κοινωνία των πολιτών», οι «δημοκρατικοί θεσμοί της Ευρώπης» θα εξαναγκάσουν - μας λένε - να εκδημοκρατιστεί μέχρι και η Τουρκία! Το μέγεθος αυτής της υποκρισίας φαίνεται με γυμνό μάτι σε ορισμένες από τις νέες χώρες, που εντάχθηκαν στην ΕΕ. Μεταξύ των άλλων και στη Λετονία. Στη μικρή αυτή Βαλτική χώρα, η «τεράστια» ΕΕ δεν μπόρεσε, ή, καλύτερα, δε θέλησε να εξασφαλίσει, ούτε καν τη στοιχειώδη υποχρέωση της αστικής δημοκρατίας, δηλαδή να έχουν όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα ψήφου! Ετσι το 23% των κατοίκων της χώρας εξακολουθεί να μην έχει δικαίωμα ψήφου, επειδή δεν μπορούν να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία πριν από το καλοκαίρι του 1940, όταν η Λετονία εντάχθηκε στην ΕΣΣΔ. Στη συγκεκριμένη χώρα είναι επίσης απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα Λετονίας (ΚΚΛ), ενώ απαγορεύεται η «κομμουνιστική προπαγάνδα». Δεν επιτρέπεται ακόμη σε όσους παρέμειναν μέχρι τον Αύγουστο του 1991 μέλη του ΚΚΛ, των αντιφασιστικών οργανώσεων των βετεράνων, των Σοβιέτ και των άλλων «φιλοσοβιετικών οργανώσεων» να θέσουν υποψηφιότητα. Την ίδια ώρα, στήνονται μνημεία και δίνονται συντάξεις και τιμές σε όσους συμμετείχαν στις λετονικές «Λεγεώνες των SS», ενώ καταστρέφονται τα αντιφασιστικά μνημεία.
Τέτοιος είναι ο «εκδημοκρατισμός» που μπορεί να κάνει η ΕΕ! Γι' αυτά σιωπούν όχι μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, ο οποίος στα λόγια κόπτεται για τα «δημοκρατικά δικαιώματα» και δηλώνει λάτρης του «ευρωμονόδρομου».
Σ' αυτές τις συνθήκες αγωνίζεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, που, αν κι έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (5 βουλευτές στους 100), ο Πρόεδρός του, Αλφρεντ Ρούμπιξ, δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές όλων των επιπέδων (βουλευτικές, τοπικές, ευρωεκλογές), αφού παρέμεινε μέχρι τέλους Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ και μάλιστα για το λόγο αυτό φυλακίστηκε την περίοδο 1991-1997.