Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Οργάνωση και αγώνας η δική μας απάντηση

Ανακοίνωση της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Αντιδράσεις συνδικάτων εργαζομένων

Από κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου

Motion Team

Από κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου
Θύελλα αντιδράσεων σωματείων και ομοσπονδιών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να απελευθερώσει ακόμα παραπέρα το ήδη απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του εμπορίου, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ!

Η απελευθέρωση του ωραρίου και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο αποτελεί μόνιμο και διαρκή στόχο της κυβέρνησης και των εργοδοτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «τα ελεύθερα απογεύματα, η κυριακάτικη αργία και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι στο στόχαστρο. Δεν τους αρκούν οι ανατροπές που μέχρι σήμερα επέβαλαν στους εργαζόμενους με τις ελαστικές μορφές εργασίας, με το "παρτ τάιμ" και τους άθλιους μισθούς και μεροκάματα, τα θέλουν όλα! Θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως, χωρίς ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «στο εμπόριο σε αντίσταση και αγώνα, για να αντικρούσουν και τούτη τη φορά τα αντεργατικά σχέδια εργοδοτών - κυβέρνησης. Να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας».

Και καταλήγει: «Αυτή η πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με σκληρούς ταξικούς αγώνες αντιμετωπίζεται και ανατρέπεται. Η οργάνωση, ο αγώνας, με συντονισμό και αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους είναι η δική μας απάντηση».

Την κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης και ευέλικτης αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στόχο έχει «την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Την πλήρη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου για όλους τους εργαζόμενους που αυτό θα σημαίνει απολύσεις, κατάργηση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, φτώχεια, αύξηση της ανεργίας. Την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνδυασμό και με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει».

Τα δύο σωματεία καλούν τους εργαζόμενους «να αντιδράσουμε, να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και να απαιτήσουμε: Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι θα είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων, βάζει πλώρη για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζει για το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων. Καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια των μεγαλοκαταστηματαρχών και της κυβέρνησης.

Την απόφαση, να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωραρίου, εκφράζει σε σχετική ανακοίνωση η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης και καλεί σε συντονισμένο αγώνα για μέτωπο ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και ωθεί την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρία «Αφοι Κωνσταντακάτου» καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και των εμπορικών επιχειρήσεων και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να αγωνιστούν συντονισμένα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ