Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο «διάλογος» δε θα σκεπάσει τις αντιδράσεις

Σε δυο βδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει και τυπικά ο πολυδιαφημισμένος διάλογος για την παιδεία, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι δε θα συμμετέχει σ' αυτό τον προσχηματικό διάλογο, καθώς πρόκειται για μια συζήτηση, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι το πώς θα εφαρμοστεί καλύτερα - με τις λιγότερες αντιδράσεις - η προσχεδιασμένη κυβερνητική πολιτική. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξάλλου, έχει καταστήσει σαφές πως στο διάλογο αυτό θα τεθούν ζητήματα που περιέχονται στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, από τους βασικούς άξονες του οποίου δηλώνει ότι δεν υποχωρεί.

Από την κυβέρνηση έχουν τεθεί οκτώ άξονες που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιολόγηση σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και, όπως έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας, την εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνια. Η αξιολόγηση αποτελεί ειδικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση το μοχλό προώθησης ολόκληρου του μοντέλου που συνίσταται σε επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και παραγωγή μιας μεγάλης μάζας αποφοίτων ευέλικτων και μισοειδικευμένων.

Ολα τα παραπάνω βέβαια, θα ντυθούν με ωραίο περιτύλιγμα και θα παρουσιαστούν ως κάτι δήθεν θετικό για την εκπαίδευση και τους φορείς της, όμως οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει κι αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Φοιτητές και σπουδαστές με το που επιστρέφουν στα αμφιθέατρα μπαίνουν σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων και συνεδριάσεων διοικητικών συμβουλίων για να οργανώσουν την απάντησή τους, που αναμένεται δυναμική ειδικά μετά την επιτυχία που είχε το Πανελλαδικό τους συλλαλητήριο τον προηγούμενο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ