Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλαγές στα Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

Νέο τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου και νέα διαδικασία επιλογής των υποψήφιων προς βράβευση βιβλίων παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευγένιος Τριβιζάς.

Μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένα «σώμα» βιβλίων στη διάθεση της 9μελούς Επιτροπής, με αποτέλεσμα, όπως σημειώθηκε, τα περισσότερα από τα βιβλία να μη διαβάζονται και «οι προτάσεις που γίνονταν στο παρελθόν να μην έχουν σχέση με μία ορθολογική και ειλικρινή προσέγγιση». Επιπλέον, η Επιτροπή έπαιρνε τα βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη, με αποτέλεσμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι αναγνώστες της να μην μπορούσαν να τα διαβάζουν, ενώ πολλά απ' αυτά ήταν επανεκδόσεις, κάτι που απαγορεύεται από το θεσμό.

Στο εξής θα υπάρχει ένας κατάλογος βιβλίων με δεσμευτική αναφορά, εκ μέρους των εκδοτών, μόνο στις νέες εκδόσεις, κάτι που έγινε το 2004, με σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εκδοτών για τα βιβλία του 2003, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγνωση επανεκδόσεων. Οι εκδότες πρόσφεραν δωρεάν 10 αντίτυπα απ' όλους τους τίτλους των εκδόσεών τους, ώστε κάθε μέλος της Επιτροπής να έχει πρόσβαση σε ένα πλήρες «σώμα» βιβλίων. Για το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων, η Επιτροπή ζητά έγγραφη γνωμοδότηση ειδικού επιστήμονα για την εγκυρότητα των περιεχόμενων γνώσεων, όταν το αντικείμενο είναι εκτός των γνωστικών ορίων των μελών της Επιτροπής. Μετά την τελική κρίση το ΥΠΠΟ πρότεινε στους εκδότες - και το αποδέχτηκαν - τα μεταχειρισμένα αντίτυπα να δωρίζονται σε βιβλιοθήκες ακριτικών περιοχών ή σε ιδρύματα.

Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας επιλογής, θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς (η εκπαιδευτική κοινότητα) καθώς και παιδιά. Υπάρχει η σκέψη και για δημιουργία παράλληλου βραβείου για αλλοδαπούς εικονογράφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ