Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δε βολεύονται!
  • Σήμερα συγκέντρωση με τρακτέρ στη Φαρκαδόνα Τρικάλων και σύσκεψη στα Φάρσαλα, αύριο παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά
  • Ενωτικά τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΑΣΥ. Το διχασμό των αγροτών και την υπονόμευση του αγώνα επιχειρούν αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία
ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Σε αγωνιστική δράση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις προβάλλοντας, ταυτόχρονα, ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ κάλεσαν τους βαμβακοπαραγωγούς οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών, που συμμετείχαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη, που έγινε χτες στη Λάρισα. Οι αγροτοσυνδικαλιστές των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και όλοι όσοι συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, αποφάσισαν εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά, αγροτικές συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις για την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών και το συντονισμό της αγωνιστικής τους δράσης. Στα πλαίσια αυτά, σήμερα στις 11 π.μ. θα γίνει αγροτική συγκέντρωση με τρακτέρ στον κόμβο Φαρκαδόνας Τρικάλων, στις 10 π.μ. σύσκεψη στα Φάρσαλα, ενώ αύριο στις 6 μ.μ. πραγματοποιείται παγκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά. Και βεβαίως, το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των βαμβακοπαραγωγών, με όλους τους άλλους αγρότες, ορίστηκε στα μέσα Γενάρη, στην πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση που αποφάσισε η ΠΑΣΥ.

Ενωτικά αιτήματα...

Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τα αιτήματα για το βαμβάκι που θέτει η ΠΑΣΥ είναι ενωτικά και σαφέστατα, μακριά και κόντρα στην τακτική παζαρέματος «πέντε πάνω - πέντε κάτω», που ακολουθούν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης, για να εκτονώσουν την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών. Σ' αυτό το αποπροσανατολιστικό και ύποπτο πλαίσιο κινούνται οι Ενώσεις Λάρισας και Αλμυρού Μαγνησίας, που έχουν θέσει αίτημα να παραδοθούν και να επιδοτηθούν οι ποσότητες βαμβακιού που παραμένουν αδιάθετες στην περιοχή τους, απειλώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ως απάντηση, η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει έλεγχος, για να μετρηθούν πόσες ακριβώς ποσότητες παραμένουν αδιάθετες στη Θεσσαλία, ο οποίος άρχισε το περασμένο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.

Η ΠΑΣΥ ζητάει να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, να πληρωθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού με 362 δρχ. το κιλό που είναι η τιμή στόχου και να στηριχτούν, ιδιαίτερα, οι μικροί και μεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί μην πληρώνοντας πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα, ή για τα πρώτα 150 νοικιασμένα στρέμματα που καλλιέργησαν και από εκεί και πάνω να κλιμακωθεί το πρόστιμο. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ ξεκαθάρισαν ότι παλεύουν για την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι και διαφωνούν με τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς, (ΚΟΑ), βαμβακιού που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, (ΚΑΠ) και αποσυνδέει την παραγωγή από την επιδότηση.

...και ενωτικός αγώνας

Επισήμαναν, τέλος, ότι προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί αλλά το σύνολο του αγροτικού κόσμου, καθώς οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων είναι φέτος πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, ενώ μεγάλες ποσότητες σοδειάς έμειναν αμάζευτες στα χωράφια ή παραμένουν απούλητες στις αποθήκες. Και τόνισαν ότι, για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών πρέπει να είναι ενωτικός και να εξασφαλίζει την αγωνιστική συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κολπατζήδες» και «μπλοκατζήδες»(2005-01-13 00:00:00.0)
Δυναμώνουν τον αγώνα!(2004-12-30 00:00:00.0)
Αγωνιστική αρχή από τα Τρίκαλα!(2004-12-22 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα(2004-11-23 00:00:00.0)
Αγώνας συνεχής με σωστά αιτήματα(2003-02-06 00:00:00.0)
Αγωνιστική ανατροπή του καταστροφικού κανονισμού(2001-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ