Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Κολπατζήδες» και «μπλοκατζήδες»

Ενα από τα σενάρια που οι φήμες θέλουν να «παίζουν», ενόψει της σημερινής συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους φιλοκυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, τους κυβερνητικούς τοπικούς βουλευτές και τους Νεοδημοκράτες νομάρχες, είναι ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί να πληρωθεί, με άτοκο δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, η επιδότηση ποσοτήτων βαμβακιού της Θεσσαλίας που δεν έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Δε θα επιδοτηθούν, όμως, όλες οι αδιάθετες ποσότητες - τις υπολογίζουν σε 35.000 τόνους - αλλά μόνον εκείνες των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», που - σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους - ανέρχονται σε 20.000 τόνους. (Να σημειώσουμε, εδώ, ότι στους «μη κατά κύριο επάγγελμα» οι κυβερνώντες και οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές περιλαμβάνουν, κυρίως, τους αγροτο-εργάτες και τους αγροτο-μικροεπαγγελματίες του χωριού κι όχι τόσο τους μεγαλογιατρούς και τους μεγαλοδικηγόρους που έχουν και βαμβακοχώραφα...).

Το σενάριο έχει, όμως, και συνέχεια: Ταυτόχρονα, θα πεταχτούν εκτός επιδότησης άλλες ποσότητες βαμβακιού που έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια, με το πρόσχημα ότι προέρχονται από εκτάσεις, οι οποίες είχαν μεν δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων (ΟΣΔΕ), αλλά ήταν πάνω από το δικαίωμα στρεμματικής καλλιέργειας που είχε τεθεί για κάθε βαμβακοπαραγωγό.

Το πόσα ακριβώς στρέμματα και πόσοι και ποιοι βαμβακοκαλλιεργητές περιλαμβάνονται σ' αυτήν την «κατηγορία» δεν το μαρτυράνε, αλλά οι κυβερνώντες υπολογίζουν ότι το βαμβάκι, που μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να μείνει εκτός επιδότησης, φτάνει τους 30.000 - 35.000 τόνους. (Αλλά, αν συμβεί κάτι τέτοιο, γεννάται το ερώτημα: Οι παραγωγοί, τα βαμβάκια των οποίων θα βγουν, εκ των υστέρων, εκτός επιδότησης, θα κληθούν να επιστρέψουν την επιδότηση που πληρώθηκαν παραδίνοντας το προϊόν τους, ή μήπως θα πεταχτούν έξω ποσότητες που μπήκαν στα εκκοκκιστήρια την τελευταία βδομάδα του Δεκέμβρη;..).

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνουν ότι μ' αυτές τις ποσότητες, εκτός του συστήματος επιδοτήσεων, η συνολική ποσότητα που θα δηλωθεί, τελικά, στην ΕΕ θα πέσει, από 1.132.000 τόνους που είναι σήμερα, κοντά στο 1.100.000 κι έτσι η επιστροφή από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί θα ανέβει από τις 23 δρχ. το κιλό, που υπολογίζεται τώρα, στις 37 δρχ.

Οι κερδισμένοι...

Αν οι φήμες και τα σενάρια αυτά επαληθευτούν, θα πρόκειται για «κόλπο» και «χοντρή απάτη» σε βάρος των 82.000 βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας, που στήνουν, από κοινού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, οι οποίοι εκπροσωπούν συμφέροντα μεγαλοαγροτών.

Το «κόλπο» εξυπηρετεί, κατ' αρχήν, την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον σφοδρών αγροτικών αντιδράσεων και πασχίζει να βρει τρόπο να «ξεφύγει». Διότι, αν πιάσει το «κόλπο», θα βγει και θα πει στον κόσμο: Ικανοποίησα τους Θεσσαλούς που ζητούσαν να επιδοτηθούν τα αδιάθετα βαμβάκια τους και, ταυτόχρονα, δε ζημίωσα τους βαμβακοπαραγωγούς άλλων περιοχών που ζητούσαν να μην αυξηθεί η δηλωθείσα συνολική παραγωγή, για να μην αυξηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας και μειωθεί η επιστροφή. Επομένως, είμαι μια κυβέρνηση, η οποία, εν αντιθέσει με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συζητάει με τους αγρότες, αναγνωρίζει και ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους.

Το «κόλπο» εξυπηρετεί, επίσης, τους φιλοκυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, οι οποίοι θα φανούν σαν συνεπείς και αποτελεσματικοί αγωνιστές της αγροτιάς κι έτσι θα μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται μέσα στο αγροτικό κίνημα, παίζοντας τον αποπροσανατολιστικό, υπονομευτικό και διασπαστικό ρόλο τους.

...και οι χαμένοι

Βεβαίως, το «κόλπο» ουδόλως ωφελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών όλης της χώρας - και της Θεσσαλίας, αφού κι εκεί λίγοι είναι οι «μεγαλοχωραφάδες» - καθώς, αν πετύχει:

  • Οι παραγωγοί θα πληρωθούν, φέτος, 60 - 80 δρχ. το κιλό φθηνότερα από πέρσι και θα μείνουν και ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης.
  • Η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει ως «δεδικασμένο δικαίωμα», και για του χρόνου που θα ισχύει ο κανονισμός της ΕΕ, τη δυνατότητα να «κόβει και να ράβει», όχι μόνο πόσο βαμβάκι θα παραλαμβάνεται, αλλά και ποιοι παραγωγοί θα επιδοτούνται.

Ομως, «έχουσι γνώσιν οι φύλακες». Το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, δε θα επιτρέψει στους «κολπατζήδες» της κυβέρνησης και στους πρώην «μπλοκατζήδες» και νυν «ανανηψίες» φιλοκυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, να παίζουν άσχημα «παιχνίδια» σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στις 31 Γενάρη θα γίνει, όποια κι αν είναι η απόφαση της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα αποτελέσει μια συντριπτική απάντηση σε όλους όσοι επιχειρούν να εξαπατήσουν την αγροτιά. «Οψόμεθα ες Φιλίππους», λοιπόν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ