Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Να μας αναγνωρίσουν»

Στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία - ως προαπαιτούμενο για να λάβει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ - φαίνεται να επιμένει ο πολιτικός κόσμος στις ελεύθερες περιοχές της νήσου. Στις περισσότερες των δηλώσεων δε γίνεται επίκληση του «βέτο», ωστόσο υποστηρίζουν την εκπλήρωση κάποιων (αυτονόητων) όρων από την Αγκυρα, τουλάχιστον για την ώρα.

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη απόφαση της 17ης Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι η τοποθέτηση της Κύπρου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα γίνει την τελευταία ώρα, με βάση τις τοποθετήσεις και των άλλων χωρών και ανάλογα με το βαθμό ικανοποίησης των κυπριακών απαιτήσεων.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι χτες στο Συμβούλιο Υπουργών συζητήθηκαν μόνο θέματα γενικής πολιτικής, ενώ η προεδρία αποφάσισε ότι τα κρίσιμα θέματα, όπως το θέμα της Τουρκίας, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των αρχηγών - κρατών στις 16 και 17 Δεκέμβρη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι έχει διαπιστωθεί τόσο προηγουμένως όσο και τώρα, ένα ευρύτατο πεδίο υποστήριξης των θέσεων της Κύπρου από ένα σημαντικό αριθμό χωρών, που δε διστάζουν να πουν δημόσια ότι τα αιτήματά μας είναι λογικά, μετριοπαθή, αναγκαία και αποτελούν όρους που τίθενται από τα ίδια τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και όχι πολιτικούς όρους για την Τουρκία.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον την κρίσιμη εκείνη ώρα που η κάθε χώρα θα αποφασίσει τη δική της στάση έναντι της Τουρκίας, αυτή η συμπάθεια θα μεταφραστεί ή θα ερμηνευτεί σαν απόφαση για την αποδοχή ή όχι των όρων που εμείς θα διεκδικήσουμε», είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξαν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι δυνατό να ανοίξει δρόμους για τη λύση του Κυπριακού. Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή ότι στις 17 Δεκέμβρη θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία ώστε τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου όσο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας να φύγουν ικανοποιημένοι. Ο Μ. Ακιντζί ανέφερε ότι η πρόοδος της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει θετικά στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ζωή συνεχίζεται και μετά τις 17 του Δεκέμβρη.

Κληθείς να σχολιάσει θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διπλωματικά ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι επιδίωξη είναι η λύση του Κυπριακού και η αναγνώριση της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη θέση για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του «σχεδίου Ανάν» και εξέφρασαν την ευχή όπως γίνουν τέτοιες αλλαγές, ώστε το «όχι» των Ελληνοκυπρίων να μετατραπεί σε «ναι», χωρίς όμως το «ναι» των Τουρκοκυπρίων να μετατραπεί σε «όχι».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η «η 17η Δεκέμβρη δεν είναι το τέρμα και προτού η Τουρκία πάρει το "πράσινο φως" από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, θα πρέπει να εκπληρώσει κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις».

Συνέχισε ότι η Τουρκία «πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης ορίζουν ότι μια υποψήφια χώρα, μια χώρα η οποία ξεκινά ενταξιακό διάλογο με την ΕΕ, θα πρέπει να έχει ομαλές σχέσεις με τις χώρες - μέλη της ΕΕ, που σημαίνει ζητώντας από την Κύπρο ένα "πράσινο φως" θα πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τη νομική ύπαρξη του κυπριακού κράτους και ακόμα θα πρέπει να αποδεχτεί μία διασύνδεση της ευρωπαϊκής της πορείας με την ανάγκη λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος που θα προβλέπει την απομάκρυνση στρατευμάτων και εποίκων και τη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Από την πλευρά του, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΔΗΚΟ, ο αναπληρωτής πρόεδρός του, Νίκος Κλεάνθους, είπε ότι το κόμμα δεν έχει ένσταση να παραχωρηθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι η Αγκυρα θα αναγνωρίσει επισήμως την κυπριακή Δημοκρατία.

Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις του παγκύπριου συνεδρίου του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι αναγνώριση της Κύπρου σημαίνει εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μέχρι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και καθορισμό χρονοδιαγράμματος για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο Ν. Κλεάνθους τόνισε ότι το ΔΗΚΟ επιζητεί λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής, γνήσιας ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει την ενότητα και τη λειτουργικότητα του κράτους, την ενότητα του λαού της οικονομίας, των θεσμικών οργάνων και των μηχανισμών λήψης αποφάσεων καθώς και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ολοκλήρωσε ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να κρίνει αν θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Θα σταθμίσει, είπε, τα καθήκοντα στην προεδρία του κράτους και το καλώς νοούμενο συμφέρον του κόμματος και θα αποφασίσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ