Απέναντι στο αγωνιστικό μέτωπο των νησιωτών και των ναυτεργατών, η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές οργανώνουν το δικό τους αντιλαϊκό - αντιδραστικό μέτωπο, για να ανακόψουν το κίνημα που αναπτύσσεται και διεκδικεί, κόντρα στον κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το νομοθετικό έκτρωμα 2932, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και το γεγονός ότι χτες για πρώτη φορά συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής, όργανο που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τώρα έμενε ανενεργό. Πρόκειται για ένα Συμβούλιο επιφορτισμένο να δημιουργήσει συνενόχους για την προώθηση της εφοπλιστόδουλης πολιτικής, μέσω της γνωστής μεθόδου του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης.
Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ συμμετείχαν δήμαρχοι των νησιών, νομάρχες από όλες τις νησιωτικές περιφέρειες, έπαρχοι, βουλευτές μόνο της ΝΔ, πρώην υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας επίσης των κυβερνήσεων της ΝΔ, εφοπλιστές και ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ.
Οσον αφορά στους υπουργούς, από την αρχή της ...συζήτησης φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο κανονισμός 3577 είναι «δεδομένος» και υπερισχύει του εθνικού Δικαίου και τώρα μέσα από το Συμβούλιο «προσπαθούμε - όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας - να βρούμε τη "χρυσή τομή"». Και αυτή η «χρυσή τομή», όπως φάνηκε και αποφασίστηκε τελικά, είναι να δοθούν και άλλα προνόμια στους εφοπλιστές με αύξηση των επιδοτήσεων, που φέτος θα φτάσουν τα 20 δισ. δραχμές (60 εκατ. ευρώ) από 1 δισ. δρχ. που ήταν το 2000, συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας που να διαρκούν από 4 έως 6 έτη, χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πολλά άλλα. Αυτά θα γίνουν μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα ...«βελτιώνουν» το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Ενώ οι σχετικές προτάσεις θα διαμορφωθούν μέσα από 9μελή επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 15 Γενάρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, στην πλειοψηφία τους νομάρχες και δήμαρχοι ...απαίτησαν από την κυβέρνηση την οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιριών, είτε με μορφή επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο για τη δρομολόγηση πλοίων, όσο ακόμα και για τις κατασκευές πλοίων! Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση δημάρχου από δήμο της Ρόδου, ο οποίος ζήτησε ενίσχυση της επιδότησης του εφοπλιστή Σπανού, αλλά και άλλων, προκειμένου να φέρουν και άλλα πλοία!
«Το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής, όπως αναμενόταν, αλλά και με την τοποθέτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι ο Κανονισμός 3577/92 της ΕΕ είναι "δοσμένος", καταρρίπτει κάθε αυταπάτη ότι μπορούν να υπάρξουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο μέτρα που να ανακουφίσουν, πόσο μάλλον να λύσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες», δήλωσε στο «Ρ», εκ μέρους της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης. «Από τη συζήτηση που έγινε προκύπτει πως ούτε οι καλύτεροι ατζέντηδες των εφοπλιστών δε θα λειτουργούσαν όπως ορισμένοι νομάρχες. Αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών των νομών τους, για να εξυπηρετήσουν την πολιτική των κομμάτων που τους έχουν στηρίξει και αναδείξει σε αυτό το αξίωμα. Οι κάτοικοι των νησιών να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τους απομονώσουν. Η λύση δεν είναι η ενίσχυση των εφοπλιστών για να συνεχίσουν να πλουτίζουν, αλλά η οργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών και την ανάπτυξή τους προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών. Οι στόχοι που προβλήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο αντιστρατεύονται, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, τους στόχους που προβάλλει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ναυτεργάτες, τους κατοίκους των νησιών να δυναμώσουν την πάλη τους, μαζικά να δώσουν το "παρών" τους στη συγκέντρωση στις 16 του μήνα».