Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευνοούν την κερδοσκοπία στα καύσιμα

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους και ο λαός πληρώνει

ICON

Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα επιδιώκουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, υποστηρίζοντας πως λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο, «ώστε η μείωση των τιμών να περνά στην κατανάλωση στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα» και πως στις ...επόμενες μέρες θα φανεί ότι η πτώση της διεθνούς τιμής έχει περάσει στον καταναλωτή! Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στηρίζει πλήρως τις εταιρίες πετρελαιοειδών. Ετσι, ξαναπαρεμβαίνοντας, χτες, είπε ότι τις τελευταίες έξι βδομάδες (που μειώθηκαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου), η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μειώθηκε. Στην Ευρώπη ήταν 4,35% και στην Ελλάδα 6,16%.

Και ενώ ο υπουργός εμφανίζει τη μείωση της τιμής της αμόλυβδης να είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα, απ' ό,τι στην Ευρώπη, οι τιμές των υγρών καυσίμων στη χώρα μας παραμένουν στα ύψη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στις 3 Δεκέμβρη 80,7 λεπτά ανά λίτρο, της σούπερ 86,8, του ντίζελ 79,6 και του πετρελαίου θέρμανσης 46,1 λεπτά. Και ενώ οι μειώσεις που παρατηρούνται από βδομάδα σε βδομάδα είναι αμελητέες και «συμβολικές», η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης - αποδεχόμενη τη λογική των εταιριών - παρεμβαίνει, για να κερδίσει τις εντυπώσεις, ζητώντας από τις εταιρίες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ...υπεύθυνη στάση!

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, από την πλευρά του επισημαίνει με ανακοίνωση κάτι που είναι λίγο πολύ γνωστό: Οτι «οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται βάσει των διεθνών τιμών των προϊόντων πετρελαίου (βενζινών κλπ.), των οποίων οι διακυμάνσεις δεν ακολουθούν πάντοτε τις τιμές του αργού πετρελαίου». Αποσιωπούν, όμως, το γεγονός ότι την περίοδο της ιστορικής κορύφωσης των διεθνών τιμών υπήρξε υπέρογκη αύξηση της λιανικής τιμής των υγρών καυσίμων. Τότε, οι εταιρίες εμπορίας δεν μπήκαν στον κόπο να διευκρινίσουν τις διαφορές στις διακυμάνσεις προτιμώντας να εκμεταλλευτούν τον «ντόρο» για να «δικαιώσουν» αυτές τις τιμές.

Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος και αυτού του χρόνου, όπως και το 2003, οι ισολογισμοί τους θα παρουσιάσουν κέρδη διψήφιων ποσοστών και πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που θα είναι αρνητικές.

Στον εισαγγελέα 6 βυτιοφορείς πετρελαίου

Στην προσπάθειά της, να αποδείξει ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπική ασυδοσία - στην οποία επιδίδονται οι ισχυροί στον κλάδο πετρελαιοειδών - σε καθεστώς «ελεύθερης» αγοράς και διαμόρφωσης των τιμών, η κυβέρνηση άρχισε τους γνωστούς ελέγχους. Ελέγχους, που μόνο με τη διαμόρφωση των τιμών δεν έχουν να κάνουν. Και δε θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιοι έλεγχοι, αφού οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε χτες ότι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 6 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων για ελλιπείς παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στη διάρκεια διενέργειας ελέγχων από τη διεύθυνση μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε 45 βυτιοφόρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στα βυτιοφόρα που παραπέμφθηκαν διαπιστώθηκε ότι στο βυτίο υπήρχε περίσσευμα πετρελαίου. Δηλαδή, οι ποσότητες που φαινόταν ότι παρέδωσαν δε συμφωνούσαν με την επιπλέον ποσότητα πετρελαίου που βρέθηκε στο βυτίο κατά τη διάρκεια του ελέγχου και μετά την παράδοση στον πελάτη τους.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με το υπουργείο, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με εντατικότερους ρυθμούς και με περισσότερο προσωπικό. Οι διακινητές είναι από τις περιοχές Κηφισιάς, Περιστερίου, Πατησίων, Ν. Φιλαδέλφειας και Σκαραμαγκά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ