Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ευρω-αυταπάτες φέρνουν απογοήτευση

Δυσαρεστημένη παρουσιάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τις μεθοδεύσεις των Βρυξελλών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ακόμα κι αν η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο επίσημα, ως κράτος - μέλος της ΕΕ. Πάντως ακόμα δε δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει αν η Λευκωσία ασκήσει βέτο στην όλη διαδικασία, διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, σχετικά με τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Δεκέμβρη. Τότε οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, στη σύνοδο κορυφής, αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θέτοντας - τουλάχιστον στα λόγια - κάποιους όρους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο Συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, το οποίο θα παρουσιαστεί στη σύνοδο, έτσι τουλάχιστον όπως διέρρευσε στον Τύπο.

«Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη χτεσινή (σσ: προχτεσινή) συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, παρουσίασε με σαφήνεια τις θέσεις του στο θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις αναφορές, που γίνονται στο δεύτερο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας». Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες, που φέρουν τον Μπαλκενέντε να υποστηρίζει πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλύπτεται από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ και ότι δε χρειάζεται να γίνει ονομαστική αναφορά στην Κύπρο. Ο Κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε πως μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί - όπως είπε - από τη στάση της Τουρκίας και από το κατά πόσο θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για τα έως τώρα δεδομένα και για τις επαφές που είχε ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Πληροφορίες, σχετικά με το συζητήθηκε πίσω από τις πόρτες, αναφέρουν ότι δεν πάρθηκε καμιά απόφαση. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέθεσαν τις απόψεις τους, χωρίς όμως να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους, ενώ και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος περιορίστηκε να ακούσει απόψεις χωρίς να παραθέσει τις προθέσεις του.

Πάντως από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων προκύπτει ότι υποστηρίχτηκαν διαφορετικές απόψεις περί του πρακτέου, που κυμαίνονταν από την άσκηση βέτο αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Νέοι Ορίζοντες, ΑΔΗΚ, Οικολόγοι), μέχρι την πρόταξη άλλων προτεραιοτήτων, όπως είναι η δέσμευση της Τουρκίας να εργαστεί ειλικρινά για λύση του Κυπριακού, θέση την οποία εκπροσωπεί ο ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ φέρεται να υποστηρίζει ότι πρέπει να εκτιμηθούν όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι επιπτώσεις από οποιαδήποτε απόφαση.

Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις 17 Δεκέμβρη θα γίνει αν χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ